DEFILE 14. JULA: Gardisti Vojske Srbije na paradi u Parizu
Foto: Kurir

Pad Bastilje

DEFILE 14. JULA: Gardisti Vojske Srbije na paradi u Parizu

Društvo -
Oni će u Francuskoj boraviti u okviru državne delegacije Srbije, koju će predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin

BEOGRAD - Tri pripadnika Garde Vojske Srbije učestvovaće 14. jula na paradi u Parizu, povodom nacionalnog praznika Francuske, u godini obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Srbije.

Oni će u Francuskoj boraviti u okviru državne delegacije Srbije, koju će predvoditi ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin, saopštilo je Ministarstvo odbrane posle sastanka ministra odbrane Bratislava Gašića i ambasadora Francuske u Srbije Fransoa Gzavije Denioa.

Gašić i Denio razgovarali su o bilateralnoj saradnji i saradnji u oblasti odbrane. Ministar Gašić i ambasador Denio istakli su da je odnos dve države tradicionalno dobar i prijateljski.

"Francuska se zalaže za intenziviranje saradnje sa zemljama zapadnog Balkana i podržava proces evropskih integracija naše zemlje", navodi se u saopštenju.

Gašić je zahvalio na podršci i pomoći Francuske i angažovanju francuskih specijalaca tokom katastrofalnih poplava u Srbiji.Francuska predvodi inicijativu za održavanje donatorske konferencije u Briselu 16. jula, za prikupljanje pomoći državama koje su bile pogođene poplavama.

"Na sastanku je zaključeno da je saradnja u oblasti odbrane intenzivna, a težisne oblasti su vojnoobrazovna saradnja, zajednička obuka i učešće u multinacionalnim operacijama pod okriljem EU i vojnoekonomska i naučno-tehnicka saradnja", navodi se u saopštenju.

Gašić i Denio istakli su značaj nastavka saradnje u multinacionalnim operacijama EU.

Najvažniji deo te saradnje je angažovanje timova Vojske Srbije za zaštitu brodova u operaciji "EU ATALANTA" od decembra 2013. godine do maja ove godine, a očekuje se da do kraja ove godine i drugi tim Vojske Srbije za zaštitu brodova učestvuje u toj operaciji.Gašić pozvao je ministra odbrane Žan-Iv Le Driana da do kraja godine poseti Srbiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track