DEVENPORT: Novi medijski zakoni približiće Srbiju standardima EU
Foto: Printcsreen

Šef delegacije Evropske unije u Srbiji

DEVENPORT: Novi medijski zakoni približiće Srbiju standardima EU

Društvo -
EU i EK žele da se implementira medijska strategija, a medijski zakoni su najvažniji alat za to. EK je komentarisala nekoliko nacrta i čini mi se da vlada ima nameru da usvoji ovaj set zakona što pre, navodi Devenport

BEOGRAD - Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da će usvajanje seta medijskih zakona biti veliki pomak u usaglašavanju sa evropskim standardima najavljujući da će uskoro biti poznat izveštaj Evropske komisije o skriningu poglavlja 10 koje se odnosi na medijsku sferu.

Spredinom jula, naime, održan je skrining o poglavlju koje se tiče medija, a Devenport u izjavi Tanjugu izrazio je nadu da će Vlada Srbije uskoro usvojiti paket medijskih zakona.

"EU i EK žele da se implementira medijska strategija, a medijski zakoni su najvažniji alat za to. Mislim da već dugo teku razgovori na ovu temu. EK je komentarisala nekoliko nacrta i čini mi se da vlada ima nameru da usvoji ovaj set zakona što pre. To je veoma pozitivno", kazao je Devenport.

Prema njegovom mišljenju, set medijskih zakona rezultat je veoma široke javne debate tokom dve godine koju su i OEBS i zemlje članice EU podržavale sve vreme.

Kaže i da je, kada je reč o poglavlju 10, formalno završen bilateralni skrining i da sad EK treba da pripremi izveštaj i predstavi ga kao što je to činila u svim poglavljima.

Inače, kako je rekla zamenica sekretara pregovaračke grupe za poglavlje 10 Adriana Minović, EK bi u septembru ili najkasnije u oktobru trebalo da da izveštaj o skriningu za poglavlje 10, kada ćemo dobiti odgovor koliko smo usaglašeni sa evropskim standardima."Naše je bilo da se predstavimo, a koliko smo usaglašeni sa evropskim standardima i koliko smo zadovoljavajući, biće u oceni Evropske komisije", rekla je Minović.

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Komentarišući stanje u medijima u Srbiji, direktor kancelarije Konrad Adenauer u Beogradu Henri Bone je rekao da je njihova nezavisnost jedan od najboljih pokazatelja demokratskog razvoja, otvorenog i tolerantnog društva.EU i Berlin, kako je kazao u izjavi Tanjugu, veoma interesuje situacija u medijima u Srbiji, kao i odnosi između političara, biznismena i medija.

"Situacija je kao i u mnogim drugim zemljama teška zbog ekonomskog pritiska i nedostatka sveobuhvatnog okvira. Zato Berlin pažljivo posmatra kako će novi medijski zakoni doneti jasnoću vlasništva u medijima, regulatornu politiku i profesionalizaciju - i naravno kako će ti zakoni biti implementirani", istakao je Bone.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track