Devenport: U pomoći poplavljenima Srbiju tretiramo kao članicu EU
Foto: Fonet

Obišao radove

Devenport: U pomoći poplavljenima Srbiju tretiramo kao članicu EU

Društvo -
Za pomoć poplavljenima u 24 opštine u Srbiji EU izdvojila 30 miliona evra, od čega opštini Svijlanac milion evra

SVILAJNAC - Evropska unija, kada je u pitanju pomoć u obnovi od poplava, Srbiju tretira kao članicu zajednice evropskih država, rekao je danas šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport.

On je naveo da je za pomoć poplavljenima u 24 opštine u Srbiji EU izdvojila 30 miliona evra, od čega opštini Svijlanac milion evra.

"Iz IPA fondova izdvojili smo još 50 miliona evra za preventivne radove kako se ne bi ponovile poplave", rekao je Devenport tokom obilaska radova na obnovi vrtića "Dečja radost" u Svilajncu, koje je oštećeno u majskim poplavama.

On je naveo da je Evropska komisija predložila Evropskom parlamentu da za pomoć Srbiji izdvoji još 60 miliona evra iz Fonda solidarnosti.

Devenport, koji je danas prvi put u Svilajncu, izjavio je da je impresioniran šta su sve u toj opštini uradili predstavnici civilnog društva i građani na sanaciji štete od majskih poplava.

Vrednost radova na obnovi vrtića, koje finansira EU, iznosi oko 700.000 evra i, prema rečima direktorke te predškolske ustanove Zorice Đorđević, trebalo bi da budu kompletno završeni do kraja godine.

"Nadamo se da ćemo uoči Nove godine raditi u punom kapacitetu kao pre poplava, kada je u toj ustanovi dnevno boravilo oko 450 dece", rekla je Đorđević.

Predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović izjavio je da je obnovu tog obdaništa prvi pomogao Fond B92, a pridružila se i Fondacija "Novak Đoković".

Oni su obnovili 1.110 kvadratnih metara obdaništa, što je gotovo polovina ukupne površine vrtića, rekao je Milanović i dodao da radovi na kompletnoj obnovi ne bi bili završeni u predviđenom periodu da nije bilo pomoći EU.

Predsednik UO Fonda B92 Veran Matić najavio je da će ta fondacija pomoći da se trenutno neupotrebljiva prostorija porodilišta u Svilajncu preuredi u skrining centar.

Devenport je, posle obilaska radova na obnovi vrtića, posetio poljoprivredno domaćinstvo Ilić iz Svilajnca kojoj je uručena pomoć za zimsku setvu, kao i Prirodnjački centar.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track