ĐORĐEVIĆ: Advokati spremni na razgovor sa Nebojšom Stafanovićem!
Foto: MUP

Odgovorno vodi svoj resor

ĐORĐEVIĆ: Advokati spremni na razgovor sa Nebojšom Stafanovićem!

Društvo -
Interes Stefanovića je da pregovara sa advokatima, jer je neophodno da advokati budu prisutni prilikom prvog ispitivanja onih koji su počinili najteža krivična dela. To je čovek sa kojim treba da se razgovara, rekao je predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đordević

BEOGRAD - Predsednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đordević izjavio je danas da su advokati spremni da pregovaraju sa ministrom unutrašnjim poslova Nebojšom Stefanovićem povodom svojih zahteva, jer ga smatraju ministrom koji odgovorno vodi svoj resor.

Đorđević je rekao da sa ministrom pravde ne može da se pregovara, dok je Stefanović na čelu resora koji je pokazao izuzetnu odgovornost u obavljanju svog posla u rasvetljavanju najtežih krivičnih dela.

"Interes Stefanovića je da pregovara sa advokatima, jer je neophodno da advokati budu prisutni prilikom prvog ispitivanja onih koji su počinili najteža krivična dela. To je čovek sa kojim treba da se razgovara", rekao je Đorđević.

On je kazao da žele da vide da li će opet dobiti odgovor koji je nekompetentan, govor sa pozicija moći i vlasti, a ne govor čoveka koji bi trebao da shvati da postoji jedna greška.

Na pitanje kada će se završiti protest advokata, Đorđević je rekao da će se protest okončati kada se bude uvažila profesija i kada se shvati da advokati rade "u interesu građana"."Zahtevi koje smo postavili ne moraju da budu prihvaćeni odmah. Mi samo tražimo da se postignu dogovori o prva dva pitanja, a to je Zakon o javnim beležnicima i povlačenje određenih odredbi koje daju ekskluzivnost beležnicima koji su oduzeli milijenijumski posao advokatima", rekao je Đorđević.

Drugo pitanje je, kako kaže, vezano isključivo za sigurnost pravnog poretka, jer je u Srbiji blokiran pravni promet."Oko 60 odsto nepokretnosti je nelegalno u Srbiji i ni jedan ugovor nisu overili jer to zakon to ne dozvoljava", rekao je Đorđević.

To su dve stvari, nastavlja on, o kojima se mora postići dogovor kako bi advokati prekinuli protest.Beogradski advokari štrajkuju od 10. septembra, a kolege iz cele Srbije pridružili su im se nedelju dana kasnije, 17. septembra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track