DRČELIĆ: Srbija neće bankrotirati!
Foto: Aleksandar Jovanović

Mere na srdnji rok daju rezultate

DRČELIĆ: Srbija neće bankrotirati!

Društvo -
Mislim da je krajnje vreme da se prekine sa bilo kakvim spekulisanjem o bankrotu Srbije, neće ga biti. Naša Vlada radi sve što treba da do toga ne dođe. Redovno ćemo finansirati sve svoje obaveze, kazao je Direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić

BEOGRAD - Direktor Uprave za javni dug Branko Drčelić izjavio je da Srbija neće bankrotirati i da će država redovno finansirati sve svoje obaveze.

"Mislim da je krajnje vreme da se prekine sa bilo kakvim spekulisanjem o bankrotu Srbije, neće ga biti. Naša Vlada radi sve što treba da do toga ne dođe. Redovno ćemo finansirati sve svoje obaveze, a mere koje ćemo primeniti u narednom periodu samo će pojačati stabilnost i održivost naših javnih finansija na dugi rok", kazao je Drčelić za novi broj Magazina Biznis.

Drčelić je istakao da nema razloga za brigu i da će plan mera štednje koji Vlada najavljuje biti dovoljan da preokrene trend rasta javnog duga.

"Mere će sigurno na srednji rok dati rezultate i stabilizovati učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu (BDP)", rekao je on i dodao da bi istovremeno trebalo da dođe i do oporavka privrede u srednjoročnom periodu. Drčelić se ne slaže sa ocenom Fiskalnog saveta da država ima krizu likvidnosti, jer je izdvajanje za servisiranje duga i deficita premašilo 15 odsto BDP i iznosi više od pet milijardi evra, što je 17 procenata BDP-a.

On smatra da se takvi zaključci ne mogu donositi na osnovu jednog ili nekoliko parametara, navodeći da se za to, pored ostalog, uzima u obzir specifičnost pojedinih država, kao što je vlasnička struktura hartija od vrednosti koje dospevaju za naplatu, kao i poverenje investitora.

Prema njegovim rečima, isplata petogodišnjih državnih evroobveznica, koje dospevaju 2017. godine u vreme kada je najavljeno zaustavljanje rasta javnog duga, neće biti problem. Drčelić je objasnio da će do 2017. Vlada voditi kredibilnu fiskalnu politiku i neće biti problem da se uradi reemisija evroobveznica Srbije 2017. i emituje nova evroobveznica.

On je kazao da Srbija trenutno nema potrebu za emitovanjem novih evroobveznica, ali je naglasio da će se razmotriti izdavanje novih evroobveznica Srbije radi prefinansiranja budžetskih potreba za 2015. godinu.

"Bruto potrebe za finansiranjem budžeta Srbije iznose 5,6 milijardi evra za 2014. Inicijalni plan je bio da se emisijama državnih hartija od vrednosti na domaćem tržištu ostvari priliv od 2,8 milijardi evra, a do kraja septembra ostvareno je skoro 3,5 milijardi evra priliva po tom osnovu", rekao je on.

Kako je dodao, to je dovoljno za ovu godinu uz sredstva iz zajma UAE od 800 miliona evra koji je povučen u avgustu, i uz raspoloživa sredstva na početku godine.

U Upravi za javni dug očekuju da se u toku poslednjeg kvartala ove godine na domaćem finansijskom tržištu putem emisija hartija od vrednosti povuče dodatnih 400 miliona evra.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track