DRSKI: Advokati u štrajku, ali uzimaju novac!
Foto: Fonet

Našli način da ništa ne rade, a da dobro zarade

DRSKI: Advokati u štrajku, ali uzimaju novac!

Društvo -
Pojedini zastupnici naplaćuju pola tarife čak i kad se klijenti sami zastupaju, i to uz obrazloženje da je ročište održano

BEOGRAD - Pojedini advokati, koji zvanično štrajkuju i zbog toga ne izlaze na ročišta, klijentima naplaćuju pola tarife za suđenja održana dok su oni u štrajku, saznaje Kurir.Kako naš izvor navodi, advokati tri nedelje blokiraju rad sudova, ali pronalaze različite načine da uzmu novac.

Šalju pripravnike- Suđenja za teža krivična dela, za koja je odbrana neophodna, odlažu se. Međutim, mnogi parnični postupci se održavaju i u tim slučajevima stranke se praktično same zastupaju. To, međutim, ne sprečava pojedine advokate da naplate pola redovne tarife pod izgovorom da je ročište održano - kaže izvor Kurira.Naš sagovornik dodaje da se pojedinci dovijaju i tako što na ročišta šalju pripravnike!- Oni na taj način ne krše uputstvo Advokatske komore, kojim je advokatima naloženo da štrajkuju pod pretnjom disciplinskih sankcija i isključenja iz advokature. Inače, pomenuto uputstvo Vlada Srbije stavila je van snage, ali advokati i dalje „solidarno“ ne rade. Ima i slučajeva da pojedinci javno štrajkuju, ali ipak odlaze na ročišta i tad traže od sudija da u zapisnik napišu samo ime pripravnika, a ne i njihovo. Ipak, prisustvo u sudnici koriste da pripravnicima sugerišu koja pitanja da postavljaju - dodaje on.Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je da je sa štrajkom advokata povezan neko ko se, izgleda, žestoko plaši hapšenja i ko zna razlog za to.Oreol mučenika- Neko želi sebi u javnosti da stvori oreol mučenika, ali u ovoj situaciji, kad se direktno postupa protiv Ustava, to nije moguće - rekao je Selaković.On je istakao da advokati iznose neistine o razlozima štrajka, a jedna od njih je da beležnici zakazuju overe ugovora i dokumenata za proleće sledeće godine.(D. L.)

Selaković: Sa štrajkom je povezan neko ko se žestoko plaši hapšenja
Selaković: Sa štrajkom je povezan neko ko se žestoko plaši hapšenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track