DRŽAVNI POSAO: Svaki četvrti zaposlen u upravi nekog savetuje?!
Foto: Dado Đilas

Ima ih 7.553

DRŽAVNI POSAO: Svaki četvrti zaposlen u upravi nekog savetuje?!

Društvo -
Najviše ih je u ministarstvima i pravosudnim organima. Osim toga, ministri i potpredsednici vlade imaju pravo da angažuju posebne savetnike, kojih je zasad više od 30

BEOGRAD - Svaki četvrti državni službenik, zaposlen u republičkoj adminsitraciji savetuje nekoga.

Od oko 28.000 službenika, njih 7.553 ima zvanje savetnika. Najviše ih je u ministarstvima, pravosudnim organima i organima u sastavu minsiarstava. Osim toga, ministri i potpredsednici Vlade imaju pravo da angažuju posebne savetnike, kojih je za sada više od 30, s obzirom na to da još nisu svi članovi kabineta Aleksandra Vučića iskoristili mogućnosti koje im daje odluka Vlade o broju posebnih savetnika i merilima za naknadu za njihov rad.

U centralnoj administraciji Srbije, ima oko 28.000 zaposlenih, kažu u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave. Srbija, u odnosu na zemlje regiona, ima vrlo malu centralnu adminsitraciju.

Zvanje savetnika je zakonski termin kojim se određuje državni službenik koji obavlja državno-službeničke poslove sa visokom stručnom spremom (zvanja su od mlađeg do višeg savetnika), a to su poslovi pisanja zakona, izrade analiza i praćenja stanja oblasti, sprovođenja zakona, rešavanja u upravnom postupku...Pored savetnika, postoje službenici sa višom školom (stručni saradnici) i srednjom (referenti). Na kraju postoje i "nameštenici" koji obavljaju poslove podrške, kao što su vozači, sekretarice. Sam broj od 7.553 zaposlenih sa zvanjem savetnika na republičkom nivou, što je podatak od jula 2014. govori o tome da poslove kreiranja politke, zakona, i druge najkompleksnije delatnosti u upravi obavljaju ljudi sa visokom stručnom spremom, objasnili su u Ministarstvu.

Kad je reč o samim ministarstvima, u njima je, ako se izuzmu resori odbrane i unutrašnjih poslova, svaki osmi zaposleni sa zvanjem savetnika.Najviše je savetnika u Minstarstvu trgovine, turizma i telekomunikacija.(Tanjug/Blic)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track