EKSKLUZIVNI SNIMAK: Evo šta rade srpski vojnici u Libanu!
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbijje

Mirovna misija

EKSKLUZIVNI SNIMAK: Evo šta rade srpski vojnici u Libanu!

Društvo -
Zadatak srpskih mirovnjaka u Libanu je osmatranje, praćenje i održavanje prekida neprijateljstava između Izraela i Libana i normalizacija životnih uslova u realizaciji projekata civilno-vojne saradnje i medicinskoj pomoći lokalnom stanovništvu

BEJRUT - U mirovnoj misiji UNIFIL u Libanu trenutno su angažovana 143 pripadnika Vojske Srbije. Njihov zadatak je osmatranje, praćenje i održavanje prekida neprijateljstava između Izraela i Libana i normalizacija životnih uslova, koja se ogleda u realizaciji projekata civilno-vojne saradnje i medicinskoj pomoći lokalnom stanovništvu.

Srpski mirovnjaci angažovani su u okviru španskog kontingenta u sektoru „Istok“. Nalaze se u bazama UN 7-2 i 9-66, gde imaju odlične uslove za život i rad.

Ocenjujući saradnju sa pripadnicima srpske vojske, komandant španskog bataljona potpukovnik Karlos Mendoza rekao nam je da u srpskim mirovnjacima imaju pouzdane partnere u izvršenju mandata mirovne misije, da su obučeni u skladu sa najvišim standardima i sposobni za izvršenje najtežih zadataka. Zbog toga uživaju veliko poverenje pre svega španskih vojnika, zatim pripadnika drugih kontingenata u sektoru „Istok“, a takođe i lokalnog stanovništva.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Komandant Nacionalnog kontingenta Vojske Srbije u multinacionalnoj operaciji u Libanu major Stevan Stefanović takođe ističe dobru saradnju sa mirovnjacima drugih država, što omogućava da se zadatak misije uspešno izvršava.

Pripadnici Vojske Srbije angažovani su na štabnim dužnostima u komandi misije u gradu Nakura, komandi sektora „Istok“ na obaveštajnim, operativnim, logističkim i poslovima civilno-vojne saradnje, kao i u komandi španskog bataljona. Pešadijska četa u ovoj rotaciji dolazi iz 21. pešadijskog bataljona Druge brigade Kopnene vojske i broji 130 pripadnika.

Na nedavno održanoj svečanosti u bazi UN 9-66, komandant sektora „Istok“ brigadni general Andres Čapa Vidobro uručio je medalje pripadnicima srpskog kontingenta, ističući da je „počastvovan što ima priliku da uruči medalje Ujedinjenih nacija tako dobrim vojnicima kao što su pripadnici Vojske Srbije“.Prema rečima majora Stefanovića postoji mogućnost da broj srpskih mirovnjaka u Libanu bude povećan, dodatnim angažovanjem u okviru italijanskog kontingenta u sektoru „Zapad“.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

Osnovni zadatak pešadijske čete Vojske Srbije, kako ističe komandir major Goran Roganović, jeste organizovanje i sprovođenje motorizovanih patrola borbenim i terenskim vozilima. Pritom se nadgleda bezbednosna situacija uz Plavu liniju koja deli Izrael i Liban, gde povremeno dolazi do incidenata, ali ozbiljnijih, kaže Roganović, nije bilo.

Drugi važan zadatak je svakodnevna medicinska pomoć u okolnim selima, zbog čega im je narod veoma zahvalan. Četa je u Libanu od maja ove godine i krajem novembra privodi kraju svoju misiju mira.

Naši mirovnjaci na jugu Libana, u razgovoru tokom posete, naglašavaju da u bazama imaju veoma dobre uslove smeštaja i ishrane, kontakt sa porodicama u Srbiji je redovan zahvaljujući brzoj internet vezi, a preko satelita prate i programe naših televizija. Sve im to, kažu, olakšava da zadatak u misiji izvrše sa tako dobrim rezultatima, a posebno su ponosni na izuzetno korektne odnose sa lokalnim stanovništvom. Boljem razumevanju doprinosi i pravoslavna crkva koja na jugu Libana ima priličan broj vernika, a nedeljom su često zajedno na liturgiji u obližnjem selu Dermimas.

Foto: Ministarstvo odbrane
Foto: Ministarstvo odbrane

U njemu se nalazi i pravoslavni manastir, koji je u ratu sa Izraelom 2006. godine bio razrušen, ali je sada obnovljen i vrši svoju pravoslavnu misiju, uspešno baš kao što srpski mirovnjaci uspešno čuvaju mir na jugu Libana.

U Libanu od 2010

Multinacionalna operacija Ujedinjenih nacija u Republici Liban — UNIFIL, uspostavljena je rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija broj 425 i 426 iz 1978. godine i broj 1701 iz 2006. godine. Pripadnici Vojske Srbije otpočeli su učešće u UNIFIL -u u decembru 2010. godine, u okviru španskog kontingenta, sa pet štabnih oficira u komandi sektora „Istok“ i jednim štabnim oficirom u komandi španskog bataljona. Krajem 2012. godine dodatno je angažovano 36 pripadnika pešadijskog voda i pet članova elementa nacionalne podrške, a u martu 2013. godine još dva oficira na štabnim dužnostima u komandi misije. U novembru 2013. godine, u UNIFIL je upućena prva pešadijska četa, iz sastava 31. pešadijskog bataljona iz Zaječara i 39. logističkog bataljona Treće brigade iz Niša, a u maju ove godine druga.

Krajem novembra uslediće nova rotacija ove najveće jedinice koju Vojska Srbije upućuje u multinacionalne operacije.

http://www.youtube.com/watch?v=Sey6Nt--Ey0

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track