FORUM O BEZBEDNOSTI: Svet nije u novom hladnom ratu
Foto: Tanjug

Skup u Beogradu

FORUM O BEZBEDNOSTI: Svet nije u novom hladnom ratu

Društvo -
Obamina žsavetnica Karen Donfrid smatra da ne treba zagovarati politiku prekidanja svih odnosa sa Rusijom, već naći način da ta zemlja izabere drugačiji put od onoga na kome se nalazi

BEOGRAD - Svet se ne nalazi u novom hladnom ratu, poručili su danas učesnici panela "Otvaranje nove strateške debate između transatlantskih i evroazijskih agendi" Beogradskog bezbednosnog foruma, i istakli da su novi izazovi pred SAD i Evropom, odnosno Rusijom.

Predsednica nemačkog Maršalovog fonda SAD Karen Donfrid je ocenila da se svet dosta promenio u poslednjih nekoliko decenija, ali da nije nadomak novog Hladnog rata.

Donedavna savetnica američkog predsednika Baraka Obame istakla je da se Amerikanci i Evropljani suočavaju sa najvećim izazovima od Hladnog rata zbog aktuelne ukrajinske krize koja je doprinela zatezanju odnosa Zapada i Rusije.

Donfrid smatra da ne treba zagovarati politiku prekidanja svih odnosa sa Rusijom, već naći način da ta zemlja izabere drugačiji put od onoga na kome se nalazi.

Direktor ruskog Centra za situacionu analizu Vladimir Baranovski je govoreći o ukrajinskoj krizi, rekao da je istorija pokazala da postoji izlaz iz svake krize, pa tako i ove, iako nam istorija, kako je dodao nije dala modele za rešavanje sličnih problema.

Rešenje, po njegovom mišljenju, nije samo resetovanje odnosa Rusije i SAD, kako se često čuje u stručnim krugovima."Veoma sam zabrinut zbog dešavanja u Ukrajini i to je tragičan događaj", rekao je on i dodao da je ova kriza prva ozbiljnija na tlu Evrope posle Hladnog rata.

Fransoa Izbur, specijalni savetnik Fondacije za strateška istraživanja je govoreći o geopolitici, istakao da je za Srbiju važno da postane članica Evropske unije.

On je poručio da Srbija ne treba da padne u iskušenje da se svrsta u hladnoratovske blokove, ali ni u "Titov blok nesvrstanih".

Forum, čiji je Tanjug medijski pokrovitelj, ove godine je, navode organizatori, privukao dosad najveću pažnju publike iz Srbije i inostranstva, a organizovali su ga Beogradski fond za političku izuzetnost, Evropski pokret u Srbiji i Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track