Gašić i Kirbi o službama bezbednosti
Foto: Marina Lopičić

Protiv korupcije u vojsci i odbrani

Gašić i Kirbi o službama bezbednosti

Društvo -
Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi istakao je da bezbednosne službe moraju da rade transparentno i odgovorno, i da štite sve građane bez obzira na njihovo ekonomsko stanje ili etničku pripadnost

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić izjavio je danas da njegovo ministarstvo i Vojska Srbije sprovode konkretne mere kako bi smanjili korupciju u sektoru bezbednosti.

"Na tom zadatku angažovani su Vojnobezbednosna agencija, Inspektorat odbrane i Odsek za internu reviziju", rekao je Gašić na konferenciji "Partnerstvo za integritet u sektoru bezbednosti" u Beogradu.

Po njegovim rečima, rezultati analiza iz 2012. pokazali su da je Srbija samo u oblasti javnih nabavki izgubila 600 miliona evra. On je istakao da su Agenciji za borbu protiv korupcije krajem 2013. godine dostavljeni planovi integriteta, čije je sprovođenje sada pod nadzorom tog tela, i ponovio da Vlade Srbije ima "nultu toleranciju" za korupciju.

Majkl Kirbi (Foto: Beta)
Majkl Kirbi (Foto: Beta)

Dokaz toga predstavlja primena zakona donetih u aprilu, zahvaljujući kojima je ostvarena ušteda u javnim nabavkama od 355 miliona evra, kazao je ministar.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi istakao je da bezbednosne službe moraju da rade transparentno i odgovorno, i da štite sve građane bez obzira na njihovo ekonomsko stanje ili etničku pripadnost. "Ako jedno društvo želi da bude slobodno i demokratsko, kao što to žele Srbija i SAD, onda treba obezbediti da njihovi vojnici, policajci i pripadnici obaveštajnih službi obavljaju dužnost sa integritetom", kazao je Kirbi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track