Gašić: Na paradi nema mesta za četnička obeležja!
Foto: Marina Lopičić

Sa petokrakom pred Putina

Gašić: Na paradi nema mesta za četnička obeležja!

Društvo -
Četnici nisu učestvovali u oslobađanju Beograda i zato neće biti nikavih četničkih obeležja ni simbola tokom niza svečanosti obeležavanja 70 godina od tog događaja, kazao je ministar.

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je da će "ikonografija" vojne parade u Beogradu, zakazane za 16. oktobar, kojoj ce prisustvovati ruski predsednik Vladimir Putin, biti određena simbolima karakterističnim za borbu protiv fašizma.

Prema Gašićevim rečima, biće to komunistički i socijalistički simboli, bez obzira na zvaničnu srpsku politiku procesa rehabilitacije četnickog pokreta i izjednačavanja partizana i četnika. Među tim simbolima nema mesta za četnička obeležja i "te priče", kazao je Gašić.

"Četnici nisu učestvovali u oslobađanju Beograda i zato neće biti nikavih četničkih obeležja ni simbola tokom niza svečanosti obeležavanja 70 godina od tog događaja", kazao je ministar. Dodao je da se organizacijom parade bave stručnjaci i da se tome pristupa jako ozbiljno.

Gašić je sve to naveo odgovarajući na to kako će Srbija, uprkos zakonski utvrđenoj zvaničnoj politici izjednačavanja četnika i partizana, kao i rehabilitaciji četničkog pokreta, pristupiti vojnoj paradi. Kako je ranije najavio parada će biti najverovatnije ispred Palate Srbija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track