GAŠIĆ: Nacionalna garda Ohaja Vojsci Srbije donirala 8 miliona dolara
Foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Zajednički projekti

GAŠIĆ: Nacionalna garda Ohaja Vojsci Srbije donirala 8 miliona dolara

Društvo -
Jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata je završetak baze Jug kod Bujanovca, čija je izgradnja velikim delom finansirana donacijom Nacionalne garde Ohaja, navodi ministar odbrane

BEOGRAD - Ministar odbrane Bratislav Gašić izjavio je danas nakon razgovora sa komandantom Nacionalne garde Ohaja Deborom Ašenhurst, da je kroz zajedničke projekte sa Vojskom Srbije, ta formacija američkih oružanih snaga donirala Srbiji od 2006. godine, više od 8 miliona dolara.

Gašić je nakon razgovora sa Ašenhurst u zgradi Generalštaba u Beogradu, rekao novinarima da je saradnja sa Nacionalnom gardom Ohaja, koja je uspostavljena 2006. godine, bitno intenzivirana tokom prethodne tri godine.

"Jedan od najznačajnijih zajedničkih projekata je završetak baze 'Jug' kod Bujanovca, čija je izgradnja velikim delom finansirana donacijom Nacionalne garde Ohaja. Radimo i na dobijanju sertifikata za tu bazu kad je reč o njenoj ulozi u obuci pripadnika oružanih snaga za učešće u multinacionalnim operacijama", rekao je Gašić.

Prema rečima Debore Ašenhurst, saradnja dve oružane formacije stalno raste."Danas proslavljamo dosadašnje uspehe u saradnji sa Vojskom Srbije i planiramo buduće zajedničke aktivnosti. Pripadnici naših snaga razvijaju prijateljstvo kroz zajedničke projekte. Zaslugom ministra Gašića, naša saradnja stalno napreduje a pojavljuju se i nove mogućnosti njenog razvijanja", kazala je Ašenhurst.

Odgovarajući na pitanje da li će Vojska Srbije proširiti obim saradnje sa Nacionalnom gardom Ohaja i na sektor reagovanja u vanrednim situacijama, Gašić je kazao da je ta tema bila predmet današnjih razgovora.

"Razgovarali smo i o tom pitanju ali moram da kažem da su i Vojska i policija, i ostali sektori, reagovali pravovremeno tokom vanredne situacije u Srbiji, izazvane poplavama", ocenio je ministar.Prema njegovim rečima, Srbija je, po Ustavu, neutralna država koja sa svima dobro sarađuje.

"Ne postoji istočna ili zapadna vojna neutralnost. Srbija i njena vojska sa svima razvijaju dobre odnose, kako sa zapadnim zemljama tako i sa Rusijom i Kinom", kazao je Gašić novinarima.Komentarišući situaciju u Novom Pazaru, nakon nedavne pojave uniformisanih lica u tom gradu, Gašić je kazao da su nadležne državne službe ocenile da u tom slučaju nema elemenata povišenih bezbednosnih rizika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track