Gašić: Za Jumko 840 miliona dinara narudžbine od vojske
Foto: Tanjug

Gašić: Za Jumko 840 miliona dinara narudžbine od vojske

Društvo -
Jumko od vojske može da računa na još blizu 300 miliona dinara odmah na početku 2015, što su sredstva namenjena za kupovinu novih uniformi, naveo je Bratislav Gašić

VRANJE - Vojska Srbije će do kraja nedelje potpisati novi ugovor od 200 miliona dinara s kompanijom Jumko za šivenje maskirnih uniformi, a koji treba da bude realizovan do kraja ove godine, izjavio je danas u Vranju ministar odbrane Bratislav Gašić.

Gašić je posle razgovora s poslovodstvom i sindikatima u Jumku novinarima rekao da je Vojska Srbije krajem 2013. potpisala ugovor od 340 miliona dinara za šivenje novih uniformi, čija je realizacija pri kraju, kao i da Jumko od vojske može da računa na još blizu 300 miliona dinara odmah na početku 2015, što su sredstva namenjena za kupovinu novih uniformi. "Jumko je dobio ugovor od 200 miliona dinara i od Pošte Srbije, a očekuje se i da policija izađe sa svojom narudžbinom za šivenje uniformi. Jumko u 2014. ima obezbeđene stabilne prihode. Šamo mora jednom i da počne da se radi, ne mogu da se dobijaju pare, a da se ne radi", kazao je Gašić. Ministar odbrane je naveo da je predstavnicima sindikata u Jumku, čiji članovi štrajkuju od januara, obećao da će razgovarati s ministrom privrede, ali da neki njihovi zahtevi datiraju još od 2004. godine, a kritike se uglavnom odnose na račun starog rukovodstva koje je vodilo fabriku do 2014. godine.

"Niko od članova Vlade neće dozvoliti da malverzacije ili pronevere ili bilo kakva krivična dela da ako su učinjena ovde ne budu kažnjena i procesuirana i ne budu ispitana. Naravno, to mora da radi policija i tužilaštvo. To nije posao ministara", kazao je Gašić. Predsednica Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata u Jumku Snežana Veličković rekla je novinarima da razgovor s ministrom odbrane ne znači prekid štrajka i navela da je u štrajku 650 radnika Jumka koji će početi da rade kada dobiju još dve minimalne plate, socijalni program i kada se povuku prijave protiv radnika koji su u štrajku. Vršilac dužnosti direktora Jumka Goran Đorđević je na istoj konferenciji za novinare rekao da u Jumku radi oko 1.400 radnika od ukupno 1.700 zaposlenih, kao i da u toku naredne nedelje radnicima treba da se isplati redovna junska plata. U kompaniji Jumko, koja je u restrukturiranju, država ima oko 60 odsto kapitala.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track