GDE ĆE JOJ DUŠA: Doktorka bolesno dete izbacila iz ordinacije!

Zaboravila na zakletvu

GDE ĆE JOJ DUŠA: Doktorka bolesno dete izbacila iz ordinacije!

Društvo -
Devojčica je bila malaksala sa visokom temperaturom i bolovima u uhu, ali doktorku to nije zanimalo, već ju je brže-bolje preteći izbacila iz ordinacije, a samo dan nakon što je Mariju izbacila iz ordinacije imala obračun sa još jedno majkom

BEOGRAD - Izađi iz ordinacije. Hoćeš sada da ti zovem policiju? Roditelji uopšte ne vode računa o tebi kada ne mogu da dođu sa tobom!” Ovo su reči doktorke Danijele Živaljević iz Doma zdravlja Zemun polje koje je uputila Mariji Dević (16), učenici drugog razreda srednje škole, samo zato što je kod lekara došla bez roditelja.

Devojčica je bila malaksala sa visokom temperaturom i bolovima u uhu, ali doktorku to nije zanimalo, već ju je brže-bolje preteći izbacila iz ordinacije.

- Ujutru je ustala sa temperaturom i bolovima u uhu. Rekla sam joj da odmah ide kod lekara. To nije prvi put da sam je poslala samu, jer je već velika devojka - priča na početku razgovora Irena Dević, devojčicina majka.

Marija se brzo vratila iz doma zdravlja, što je njenoj majci bilo sumnjivo. Devojčica je u kuću ušlo potpuno izbezumljena i u šoku ispričala šta se desilo.

- Čim je ušla u ordinaciju, nije ni uspela doktorki da objasni koje tegobe ima, već je sa vrata bila neprijatno dočekana. Odmah je počela da viče na Mariju da izađe i da neće da je pregleda jer je došla sama. Pretila joj je policijom i da će ih sigurno zvati ukoliko se ne vrati sa nekim od roditelja - ogorčeno objašnjava Irena.

Marijin otac već dugo godina radi na Tajlandu. O njoj i njenim dvema sestrama brine majka. U kući imaju i malu bebu, koju Irena, kako kaže, ne bi sigurno vodila u dom zdravlja gde su bolesna deca.

Dan kasnije Marija je otišla kod drugog lekara na pregled, koja je utvrdila da ima gnojnu anginu.

Inače doktorka Živaljević je poznata po tome što često pravi incidente. Tako je samo dan nakon što je Mariju izbacila iz ordinacije imala obračun sa još jedno majkom. Naime, žena joj je donela izveštaj specijaliste u kome je naznačeno za koji antibiotik treba da prepiše recept. Dr Živaljević se tome suprotstavila i uporno je htela da prepiše antibiotik nekog drugog proizvođača. Po istom scenariju, preteći policijom doktorka se obračunala i s ovom pacijentkinjom. Samo ovog puta nije znala da je ženin muž policajac.

Naposletku policija je došla u dom zdravlja, doktorka se i sa njima svađala. Na kraju je dr Živaljević pokušala svu krivicu da svali na medicinsku sestru, koju je iz besa pogodila telefonom u glavu.

Do dr Živaljević nismo uspeli da dođemo, jer je trenutno na bolovanju i jedno određeno vreme neće raditi, rečeno nam je u domu zdravlja.

Međutim, v.d. direktora Doma zdravlja Zemun dr Ksenija Uzunović kaže da je upoznata sa incidentom, ali pošto je tek mesec dana na ovoj funkciji biće formirana komisija koja će oceniti rad doktorke Živaljević.

- Roditelji devojčice su mi se obratili, kao i inspekciji. Ispitaćemo ceo slučaj. Osuđujem svaki neprimereni odnos lekara prema pacijentima. Takve stvari ne smeju da se dešavaju - ističe dr Uzunović.

Ona pojašnjava da kazna koju dr Živaljević može dobiti jeste privremeno udaljavanje sa posla i ocena radne sposobnosti i zdravstvenog stanja

Zakon je jasan: Dete sa 15 godina može samo kod lekara

Prema zakonu, deca sa 15 godina imaju pravo da sama idu kod lekara i da odlučuju o svom lečenju. Ovaj zakon je podržalo 159 poslanika, a protiv je bilo samo 12. Dete koje napuni 15 godina ima pravo i na poverljivost podataka koji se nalaze u njegovoj medicinskoj dokumentaciji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track