Gradnja drugog koloseka Beograd-Pančevo brža od plana
Foto: Tanjug

Gradnja drugog koloseka Beograd-Pančevo brža od plana

Društvo -
U saradnji sa Železnicama Srbije treba ubrzati finalizaciju aneksa 2, koji se odnosi na rekonstrukciju šest deonica na Koridoru 10, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture

BEOGRAD - Radovi na izgradnji drugog koloseka na pruzi Beograd - Pančevo, koji se finansiraju ruskim kreditom od 800 miliona dolara, realizuju se i brže nego što je predviđeno, konstatovali su potpredsednica vlade Zorana Mihajlović i direktor kompanije RŽD Internešnal Sergej Pavlov.

Na sastanku u Vladi Srbije rečeno je da u saradnji sa Železnicama Srbije treba ubrzati finalizaciju aneksa 2, koji se odnosi na rekonstrukciju šest deonica na Koridoru 10, saopštilo je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Delegacija kompanije RŽD Internešnal se zahvalila ministarki građevinarstva i saobraćaja Zorani Mihajlović što su otklonjeni svi problemi u vezi sa revizionim komisijama i licencama koje su bile prepreka za dalju realizaciju ruskog kredita.

Konstatovano je i da su rešeni svi problemi oko izrade projekta rekonstrukcije pruge Stara Pazova - Novi Sad, objavljeno je na sajtu ministarstva.

Ovo je prvi projekat iz ruskog državnog izvoznog kredita za modernizaciju srpskih železnica, koji je počeo da se realizuje 25. marta ove godine, a rok za izgradnju je 960 dana.

Reč je o deonici Pančevački most-Pančevo Glavna dugoj 15 kilometara, čijom izgradnjom, modernizacijom i elektrifikacijom će biti povećana propusna moć pruge, brzina vozova će biti povećana na 120 kilometara na sat i skraćeno vreme vožnje vozova na ovoj relaciji.

Projekat obuhvata rekonstrukciju postojećeg koloseka i izgradnju i elektrifikaciju novog, drugog koloseka, ali i uređenje železničke infrastrukture u stanicama i na pruzi između Pančevačkog mosta i Pančevo glavne (Krnjača, Ovča, Pančevački most, Krnjača most i Sebeš).

Vrednost posla je oko 91 miliona dolara, od čega se oko 78 miliona dolara obezbeđuje iz ruskog kredita, a oko 13 miliona dolara, odnosno 15 odsto vrednosti kredita obezbedila je na ime učešća država Srbija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track