GSS UVEŽBAO SPASIOCE: Obuka spasavanja iz speleoloških objekata!
Foto: KURIR

Kanjon Resave

GSS UVEŽBAO SPASIOCE: Obuka spasavanja iz speleoloških objekata!

Društvo -
Cilj obuke bio je jačanje ljudskih kapaciteta za delovanje u slučajevima katastrofa, njihova prevencija, kao i poboljšanje i proširenje saradnje predstavnika odgovarajućih nacionalnih službi
1 / 7 Foto: KURIR

Međunarodna obuka spasavanja iz speleoloških objekata održana je od 13. do 21. septembra na Beljanici, u kanjonu Resave, u okviru Inicijative Jugoistočne Evrope za prevenciju i spremnost na katastrofe (DPPI SEE). Obuku su organizovali Sektor za vanredne situacije MUP-a Republike Srbije i Uprava za civilnu zaštitu i spasavanje Republike Slovenije u saradnji sa Gorskom službom spasavanja Srbije i Speleospasilačkom službom Slovenije.

Cilj obuke bio je jačanje ljudskih kapaciteta za delovanje u slučajevima katastrofa, njihova prevencija, kao i poboljšanje i proširenje saradnje predstavnika odgovarajućih nacionalnih službi uz usklađivanje postojećih procedura.

Ovo je šesta obuka ovog tipa. Prva je organizovana 2009. godine u Crnoj Gori, naredne godine domaćin je bila Makedonija, 2011. obuka je održana u Bugarskoj, 2012. u Sloveniji, dok je domaćin prošlogodišnje obuke bila Hrvatska. Do sada je program obuke prošlo više od 120 učesnika zemalja članica Inicijative Jugoistočne Evrope za prevenciju i spremnost na katastrofe.

Kako je istakao vođa ovogodišnje obuke, Aleš Stražar iz Speleospasilačke službe Slovenije, ove godine 21 učesnik iz 9 zemalja - Slovenije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Makedonije, Bugarske, Albanije, Turske i Srbije, pod budnim okom 12 instruktora iz Srbije, Slovenije i Hrvatske stiče nova i utvrđuju postojeća znanja iz oblasti speleospasavanja.

U četvrtak, 18. septembra, u kanjonu Resave uspešno je održana zajednička pokazna vežba svih učesnika. Vežbi su prisustvovali pomoćnik načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije Ivan Baras, rukovodilac DPPI SEE Sekretarijata Ivana Ljubojević, zamenik ambasadora Republike Slovenije Mateja Norčič Štamcar, predstavnici Uprave za civilnu zaštitu i spasavanje Republike Slovenije i načelnik Gorske službe spasavanja Srbije Marko Čalija.

Spasavanje iz jama i pećina spada u red najtežih i najzahtevnijih akcija spasavanja. Kako su prisutni zvaničnici istakli, pokazna vežba spasavanja je na direktan način prikazala raspoložive potencijale spasilačkih ekipa iz Srbije i okolnih zemalja prilikom izvođenja spasavanja iz jama i pećina. Prema rečima instruktora Daneta Medića iz Gorske službe spasavanja Srbije, vrednost ovakvih skupova je što ljudi iz različitih zemalja prolaze istu obuku i sarađuju zajedno. Radi se po istim principima i standard koji je uveden u speleospasavanju kroz ovakve obuke omogućava da instruktori i polaznici rade kao jedan dobro uigran tim spreman da zajednički reaguje u slučaju katastrofa većih razmera.

Gorska služba spasavanja (GSS) Srbije je dobrovoljna organizacija čiji je osnovni cilj pomoć i spasavanje u nepristupačnim planinskim i urbanim uslovima. Spasiti ljudski život, pomoći čoveku u nevolji, osnovni je zadatak GSS Srbije. GSS Srbije su 1952. godine osnovali iskusni alpinisti, dok danas Gorsku službu spasavanja sačinjava oko 200 aktivnih spasilaca, od kojih su mnogi iskusni planinari, visokogorci, alpinisti, sportski penjači, speleolozi, ronioci, skijaši i paraglajderisti. Zakonom o vanrednim situacijama, Gorska služba spasavanja Srbije je uvrštena u činioce zaštite i spasavanja u Srbiji i definisana kao strateški partner Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije za izvođenje spasavanja na nepristupačnim terenima.

Načelnik Gorske službe spasavanja Srbije je član Republičkog štaba za vanredne situacije. GSS Srbije je član međunarodne spasilačke organizacije za površinsko spasavanje - IKAR-CISA, kao i međunarodne spasilačke organizacije za spasavanje u podzemlju - ECRA (European Cave Rescue Association), i svoj rad usaglašava sa preporukama ovih organizacija.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track