HAKERSKI UDAR ALBANACA: Srbija napadnuta sa 1.500.000 računara!

Napad na sajber prostor naše zemlje

HAKERSKI UDAR ALBANACA: Srbija napadnuta sa 1.500.000 računara!

Društvo -
U noći sramnog incidenta na stadionu Partizana koji su izazvali Albanci, vrh napada se dogodio oko 21.30 časova kada je napadač "bombardovao" servere srspkih medijskih kuća sa 40 gigabita u sekundi, što je ekvivalentno gledanju 2.000 HD TV kanala

BEOGRAD - U noći sramnog incidenta na stadionu Partizana koji su izazvali Albanci, kada je dron nosio zaszavu takozvane Velike Albanije, Srbija je bila izložena jednom od najmasovnijih hakerskih napada u dosadašnjoj IT istoriji.

" Takozvani DDoS napad na Srbiju izveden je sa otprilike 1.500.000 računara iz celog sveta. Albanci to samostalno nisu mogli da urade ali su mogli da plate", kaže IT stručnjak, Zoran Živković, predsednik Društva za informacionu bezbednost Srbije. On objašnjava da su kao posledica hakerskog udara pali serveri koji koriste najveće medijske kuće u Srbiji.

Podsetimo, te noći je i Portal Kurira bio pod izuzetno snažnim i konstantnim udarom hakera.

Živković navodi da je napad trajao nekoliko sati i da je bio jači od 35 gigabita u sekundi, što je nezabeleženo na našim prostorima.

Vrh napada se dogodio oko 21.30 časova kada je napadač "bombardovao" servere srspkih medijskih kuća sa 40 gigabita u sekundi, što je ekvivalentno gledanju 2.000 HD TV kanala.

Govoreći o ceni koju je albanska strana morala da plati "nekome", Živković je naveo da je srednja vrednost DDoS napada 100.000 dolara za jedan sat.

Živković je uveren da je ovaj napad plaćen nekoj od hakerskih najamnih organizacija, koje pod kontrolom svojih "bot programa" imaju milione računara, što vlasnici i neznaju, i da preciznost napada i odabir ciljeva govore da je sve brižljivo isplanirano.

Napadači su hteli da onemoguće razmenu vesti i da plasiraju ono što su isplanirali. Početne izjave albanskih zvaničnika upućuju na sumnju da su oni bili pripremljeni za neki drugi scenario.

Njihov cilj nije ostvaren iz prostog razloga - na utakmici, zahvaljući srpskoj strani, nije došlo do većih nereda.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track