HLADAN KAO ŠPRICER: Evo šta je Putina nateralo da pokaže emocije tokom parade u Beogradu!
Foto: Rojters

nije mu bilo svejedno

HLADAN KAO ŠPRICER: Evo šta je Putina nateralo da pokaže emocije tokom parade u Beogradu!

Društvo -
Hladnog i karakterističnog lica, Putin je propratio paradu čestim aplauzima, ali u nekim trenucima ipak nije mogao da sakrije osećaje

BEOGRAD - Boravak ruskog predsednika Vladimira Putina je prema onom što su reporteri mogli da vide bio organizovan na vrlo visokom nivou. Vodilo se računa o svakoj sitnici bez obzira na to što je Putin u Beogradu proveo samo šest sati.

Dok se čekao dolazak ruskog predsednika u Palatu Srbija na Novom Beogradu, stotine novinara opkolile su ulaz, a gardisti Vojske Srbije su metlama čistili crveni tepih kojim su minut-dva kasnije prošla dvojica predsednika.

Po zgradi Palate Srbije i okolnim soliterima mogli su se videti srpski i ruski snajperisti, koji su durbinima na puškama i dvogledima posmatrali prostor oko platoa ispred Palate Srbije.

Iako im je posao da budu neprimetni, pripadnici Predsedničke službe bezbednosti Ruske Federacije bili su i te kako vidljivi. Veoma svetlog tena, plave kose, izgleda pravih Rusa bili su raspoređeni oko Palate Srbije mnogo pre nego što je Putin stigao.

Na samo minut-dva pre njegovog dolaska, pripadnici ruskih bezbednosnih službi su užurbano gledali oko sebe i u „bubice“ skrivene u rukavima govorili „kristalno, kristalno…“, očigledno javljajući da je situacija čista.

Sa druge strane, neobično je bilo videti članove kabineta predsednika Nikolića, činovnike i savetnike, koji su takođe imali mikrofone u uhu i bubice u rukavima, „tajno“ komunicirajući međusobno.

Čak je i novinare zahvatila euforija i uzbuđenje dok je Putin prilazio ulazu u Palatu Srbije i pozdravljao se sa srpskim rukovodstvom. Osim desetina kamera i fotoaparata, škljocalo se i mobilnim telefonima, jer su svi želeli da ovekoveče trenutak kada su se našli pored ruskog predsednika.

Dolazak Putina u svečanu ložu pred početak parade nestrpljivo je čekalo desetine hiljada građana. Kada se pojavio srpskom narodu, Putina su dočekale ovacije iz hiljada grla „Putine, Putine“, orilo se oko Palate Srbije, uz povike „Srbija-Rusija, ne treba nam unija“.

Predsednika Rusije dočekala je kompletna Vlada Srbije, ali i javni radnici, umetnici, diplomatski kor. Među gostima na glavnoj tribini bili su i režiser Emir Kusturica, ali i Andrej Vučić, brat premijera Vučića i deca i unuci predsednika Nikolića. U drugom redu centralne bine sedeli su i haški osuđenici i generali Momčilo Perišić i Dragoljub Ojdanić. Oni su bili u društvu penzionisanih generala.

Pre parade predsednik Nikolić je održao govor kojim je podsetio na slavne dane srpske istorije. Dok je prilazio tribini začuli su se zvižduci, ali i aplauzi okupljenog naroda. Sa druge strane početak Putinovog govora dočekale su neviđene ovacije, aplauzi i povici iz sveg grla „Putine, Putine…“.

Povremeni pljuskovi nisu omeli goste parade. Kada je počela prva kiša, gostima na svečanoj bini podeljeni su kišni mantili. Gotovo svi su ih ogrnuli, jedino ministar kulture Ivan Tasovac uporno je izbegavao da glavu prekrije kapuljačom, verovatno da ne bi „upropastio“ svoju već čuvenu frizuru.

Putina i Nikolića su iz drugog reda zaštitili saradnici, koji su za vreme kiše iznad njihovih glava držali kišobrane.

Sa druge strane, načelnik Generalštaba Ljubiša Diković, koji je predvodio paradu, bio je potpuno mokar od kiše, kao i premijer Aleksandar Vučić i još nekoliko njegovih saradnika. Hladnog i karakterističnog lica, Putin je propratio paradu čestim aplauzima, a kako smo primetili, osmeh i emocije je pokazivao u trenucima kada su gledaoci klicali Rusiji.

http://www.youtube.com/watch?v=N8gSUJfB1Qc#t=2361

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track