HRAM SVETOG SAVE: Rusi daju 30 miliona evra za oslikavanje!
Foto: Tanjug

Posle posete Dačića Moskvi

HRAM SVETOG SAVE: Rusi daju 30 miliona evra za oslikavanje!

Društvo -
Radove, koji će biti završeni 2022, izvodiće više od 300 ruskih i beloruskih majstora, a rukovodiće čuveni Nikolaj Muhin

MOSKVA - Radovi na unutrašnjoj dekoraciji Hrama Svetog Save na Vračaru biće završeni 2022. godine.

Najfinijim mozaikom u srpsko-vizantijskom stilu biće prekriveno gotovo 17.000 kvadratnih metara površine kupola i zidova najveće pravoslavne crkve na Balkanu. Radove će izvoditi više od 300 najboljih majstora iz Rusije i Belorusije, kojima će rukovoditi čuveni ruski akademik Nikolaj Muhin, pišu Novosti.

Detalji poslednjeg i najsloženijeg čina izgradnje zavetnog hrama srpskog naroda dogovoreni su u ponedeljak u Moskvi, na završnom zasedanju konkursne komisije. Na ovom skupu srpsku državu je zastupao šef diplomatije Ivica Dačić, a crkvu mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije.

Na sednici održanoj u moskovskom zdanju Ruske akademije umetnosti data je konačna reč o umetničko-zanatskom uređenju Hrama. Odlučeno je da posao uređenja preuzmu ruski mozaičari, ovenčani briljantnim uspehom obnove Hrama Hrista Spasitelja u Moskvi, koji će biti svojevrstan uzor u dekoraciji vračarske svetinje.

U mozaiku više od 15.000 kvadrata

Ruskim umetnicima koji će raditi po uputima akademika Muhina, koji je i član Saveta za kulturu Ruske Federacije, pomagaće kolege iz Belorusije. Muhin je, inače, stari znanac srpskog naroda - freskopisao je pravoslavni Saborni hram u Zagrebu i parohijsku crkvu na Ubu.

Da je reč o istorijskom činu, koji će konačno zaokružiti višedecenijske napore za izgradnju crkve posvećene Svetom Savi potvrdio je u ponedeljak i Ivica Dačić, kopredsednik srpske delegacije u konkursnoj komisiji.- Jednoglasno je odlučeno koji će projekat za izradu mozaika biti iskorišćen za unutrašnje ukrašavanje Hrama - rekao je Dačić za Novosti.

Foto: Nebojša Mandić
Foto: Nebojša Mandić

- Više od 15.000 kvadratnih metara biće u mozaiku, na čijem će postavljanju svakodnevno raditi oko 300 umetnika. Vrednost tih radova biće veća od 30 miliona evra, što će biti obezbeđeno donacijom ruske vlade po nalogu predsednika Putina, kako je pre nekoliko godina i dogovoreno.

Dačić: Zahvalni smo prijateljskoj Rusiji

Dačić je rekao da će to biti najveći mozaik takve prirode u ovom delu Evrope. Radovi pod svodovima trajaće, prema njegovim rečima, osam godina, sa „rezervom“ od najviše godinu-dve. On se zahvalio Ruskoj pravoslavnoj crkvi i državi na pomoći u organizaciji konkursa i početku završne faze radova.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

- Zahvalni smo prijateljskoj Rusiji koja će obezbediti novac za završetak Hrama. Za nas je to istorijski događaj. Posebno nam je drago što će na uređenju enterijera raditi umetnici dva naša prijateljska naroda iz Rusije i Belorusije - rekao je Dačić.

(Večernje novosti)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track