I SUTRA PAKAO: Do 37 stepeni, osveženje s kišom stiže uveče!
Foto: Beta

Još jedan dan tropske žege

I SUTRA PAKAO: Do 37 stepeni, osveženje s kišom stiže uveče!

Društvo -
U petak i za dane vikenda svežije s kišom i grmljavinom

BEOGRAD - U većini mesta u Srbiji danas, a sutra u centralnim i južnim krajevima, očekuje se maksimalna temperatura vazduha od 34 do 37 stepeni.

Prema prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda, u Srbiji će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme. Posle podne i uveče u severnim, a u toku noći i u zapadnim krajevima, očekuje se naoblačenje mestimicno sa kišom, pljuskovima i grmljavinom, navedeno je u saopštenju.Vetar će biti slab i umeren južnih pravaca, ujutru i pre podne u severnim, a krajem dana i u toku noći u ostalim krajevima u skretanju na severozapadni.

Jutarnja temperatura vazduha iznosiće od 17 do 24, a najviša dnevna od 29 stepeni na severu do 37 stepeni na jugu i jugoistoku.I u Beogradu će sutra biti pretežno sunčano i veoma toplo vreme, a uveče i tokom noći očekuje se naoblačenje povremeno sa kratkotrajnom kišom.Vetar će biti slab i umeren, jugoistočni u skretanju na severozapadni. Jutarnja temperatura vazduha iznosiće oko 24, a najviša dnevna oko 34 stepena.

U Srbiji će, prema izgledima vremena za sedam dana, do 21. avgusta, u petak i za dane vikenda biti svežije vreme.U nedelju maksimalna temperatura vazduha u većini mesta biće ispodprosečnih vrednosti.U petak i subotu preovlađivaće sunčano vreme, uz lokalni razvoj oblačnosti sa pljuskovima i grmljavinom uglavnom posle podne. U nedelju biće promenljivo oblačno vreme, mestimično sakišom, pljuskovima i grmljavinom.Zatim će do kraja perioda biti pretežno sunčano vreme, uz postepen porast temperature, dodaje se u saopštenju.

Više posla za Hitnu pomoć

Hitna pomoć je danas u Beogradu, uprkos veoma toplom vremenu, obavila uobičajen broj lekarskih intervencija, izjavila je portparol Hitne pomoći Nada Macura.Hitna pomoć je u Beogradu danas do 13.15 časova obavila 76 intervencija od kojih 26 na javnim mestima, a lekarima su se obraćale sve vrste hroničnih bolesnika, precizirala je Macura. Portparol Hitne pomoći je dodala da su se u tom periodu dogodila i tri saobraćajna udesa bez težih posledica. Macura je rekla da broj poziva Hitnoj pomoći nije povećan, ali da su tokom popodneva, zbog vrućine i porasta temperature vazduha, mogući još učestaliji pozivi građana i obraćanja lekarima. U Beogradu je u 13 časova izmerena temperatura vazduha od 34 stepena, objavljeno je na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda.

Lekari Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Nišu poslednja dva dana češće intervenišu na terenu za 10 do 15 odsto u odnosu na ranije dnevne proseke, rekla je portparol te ustanove Slađana Milenković.Ona je napomenula da je bilo kolapsa na javnim mestima, ali i na mestima rada, a pacijenti su bili kako hronični bolesnici tako i mlađi ljudi.

Javljao se veći broj pacijenata sa psihičkim smetnjama koji su se javljali Hitnoj pomoći, napomenula je Milenković.Ona je kazala da su sugrađani ipak poslušali savete jer je današnje prepodne bilo mirnije kada je reč o broju poziva.Temperatura u Nišu već u podne je bila iznad 30 stepeni po Celzijusu, rečeno je u Meteorološkoj opservatoriji u Niškoj tvrđavi.Nišlije su spas od vreline potražile na bazanima ili pored reke, a oni koji su morali poslom u grad, rashlađivali su se na javnim česmama ili tražili hladovinu u baštama ugostiteljskih objekata.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track