IRINEJ: Patrijarh Pavle se nije stideo nijednog posla, a njegovu veličinu narod je osetio!
Foto: Tanjug

Otvaranje izložbe Govorim, a ćutim

IRINEJ: Patrijarh Pavle se nije stideo nijednog posla, a njegovu veličinu narod je osetio!

Društvo -
Izložbu je otvorio patrijarh srpski Irinej rečima da je ovo veliki dan za našu crkvu i naš pravoslavni narod. On je srpskom narodu čestitao današnji praznik u kome se pre 100 godina rodio, kako je rekao, naš veliki patrijarh

BEOGRAD - Povodom 100. godina od rođenja patrijarha Pavla u Narodnoj biblioteci Srbije svečano je otvorena izložba njegove lične biblioteke "Govorim a ćutim". Izložba ima za cilj da odabranim eksponatima predstavi veoma bogat i jezički raznovrstan fond, koji broji oko 9.000 knjiga. Izložena su dela čiji je autor patrijarh Pavle, bogoslužbene knjige sa njegovim rukopisnim beleškama, različita izdanja biblije, knjige iz oblasti teologije...

Izložbu je otvorio patrijarh srpski Irinej rečima da je ovo veliki dan za našu crkvu i naš pravoslavni narod. On je srpskom narodu čestitao današnji praznik u kome se pre 100 godina rodio, kako je rekao, naš veliki patrijarh. Govoreći o njegovoj biografiji patrijarh Irinej je rekao da se patrijarh Pavle rodio u jednom kritičnom vremenu, te da je bio čovek kakav je tom vremenu i trebao- miran i odmeren, kako u životu tako i u rečima.

Podsetio je da je rođen u siromašnoj porodici, da je od mladih dana morao da brine o sebi, "da se trudi i radi i ta vrlina ga je krasila kroz čitav život".

"Nikada nije bio dokon. Čitavog života ustajao je u četiri sata posle ponoći... Sa ljudima je bio veoma odmeren čovek, razgovarao je sa puno savesti. Nikada se nikome nije ulagivao", rekao je patrijarh Irinej. Nije se stideo da bude vodeničar, popravljač svoje obuće, popravljač alata, dodao je on i istakao da je poštovao ličnost svakog čoveka te da je svima persirao.

"Njegovu veličinu narod je osetio", istakao je srpski patrijarh. Koliko je bio skroman pokazuje anegdota gde je tokom posete bugarskog patrijarha bio nezadovoljan svetlom u prostoriji u kojoj su sedeli, uzeo merdevine, popeo se na njih i zavrnuo još jednu sijalicu.

Lična biblioteka patrijarha Pavla pripada fondu Biblioteke srpske Patrijaršije, ima status kulturnog dobra i čuva se u prostorijama konaka manastira Sv. arhangela Mihaila u Rakovici. Izložbu je realizovala Narodna biblioteka Srbije u saradnji sa Bibliotekom srpske Patrijaršije, a realizaciju izložbe pomoglo je Ministarstvo kulture.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track