ISTRAŽIVANJE: Rado Srbin putuje u inostranstvo
Foto: AP

Dve trećine na odmor van zemlje

ISTRAŽIVANJE: Rado Srbin putuje u inostranstvo

Društvo -
Ove godine, 69 odsto ispitanika će putovati u inostranstvo, svaki drugi će ići u inostranstvo na odmor, 16 odsto će posetiti rođake, 12 odsto će putovati zbog posla a biće i onih koji će posećivati prijatelje ili putovati radi obrazovanja

BEOGRAD - Više od dve trećine građana Srbije, ili njih 69 odsto od 1.000 anketiranih, putovaće ove godine u inostranstvo, svaki drugi će ići na godišnji odmor van zemlje, a 60 odsto ispitanika smatra plaćanje platnim karticama u inostranstvu bezbednim, pokazalo je najnovije istraživanje "Masterindex Srbija".

Prema ovom istraživanju, koje kompanija Masterkard sprovodi među aktivnim korisnicima kartica, 73,3 odsto građana Srbije putuje u inostranstvo, a od njih 26 odsto to čini jednom godišnje. Ove godine, 69 odsto ispitanika će putovati u inostranstvo, svaki drugi će ići u inostranstvo na odmor, 16 odsto će posetiti rođake, 12 odsto će putovati zbog posla a biće i onih koji će posećivati prijatelje ili putovati radi obrazovanja.

Ispitivanje je pokazalo i da više od 60 odsto ispitanika smatra da je plaćanje platnim karticama u inostranstvu bezbedno. Među korisnicima kartica koji su plaćanje plastičnim novcem u inostranstvu ocenili sigurnim, čak 93 odsto njih većinu svojih plaćanja tako i obavlja.

Prema rečima generalnog menadžera "Masterkarda" za balkanski region, Artura Turemkea, kartice ove firme koje se izdaju u Srbiji bazirane su na čip tehnologiji, što korisnicima daje veći stepen sigurnosti prilikom korišćenja, jer je stepen zloupotrebe kartica drastično smanjen za čak 80 odsto.

Masterkard i maestro karticama može da se plaćati na 36,9 miliona lokacija u 210 država, dok se "masterkard" beskontaktne kartice, poznatije u Srbiji pod nazivom "paypass", mogu koristiti na oko dva miliona lokacija u 63 zemlje sveta.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track