IZMUZLI PKB: Pukli 15 miliona evra za štalu, a krave im smanjile prinos mleka
Foto: Zorana Jeftić

Godišnje se izgubi više od dva miliona evra

IZMUZLI PKB: Pukli 15 miliona evra za štalu, a krave im smanjile prinos mleka

Društvo -
Umesto najmodernijeg smeštaja, grla borave u betonskoj hali, bez klimatizacije, na promaji, bez stakla, prekrivene ceradom

BEOGRAD - Poljoprivredni kombinat Beograd (PKB) platio je neverovatnih 15 miliona evra za izgradnju štale za muzne krave, ali umesto najmodernijeg objekta, krave su dobile betonsku halu, bez klimatizacije, s ogromnim prozorskim šupljinama, bez stakla, prekrivene samo tankom ceradom, saznaje Kurir. Šteta zbog toga što krave žive u prostorijama bez povoljnih ulova je dva miliona evra godišnje. Naime, zbog loših uslova krave se smrzavaju, razboljevaju i daju manje mleka.Šest miliona litara manje- Još prošle godine zabeležen je ogroman pad u proizvodnji mleka, što donosi drastične štete. Nekad smo imali 63 miliona litara mleka godišnje, a u 2013. godini, otkad su se krave preselile u novu štalu, dale su 57 miliona litara. Kad se uzme da jedan litar košta 40 dinara, dođemo do sume od dva miliona evra, koliko je u prošloj godini oštećen PKB - kaže izvor Kurira zaposlen u ovom kombinatu.Da kravama smeta hladnoća, potvrdio je i dugogodišnji veterinar Živorad Kostić.- Tu štalu nisam video i ne znam kako izgleda, ali ako kažete da je otvorena i da je u betonu, to će za krave tokom zime biti katastrofa! One moraju da imaju odgovarajući mikroklimat da bi normalno funkcionisale i davale mleko. Tu nema nikakve dileme. Ako im zimi bude hladno, sigurno će davati manje mleka, to odgovorno tvrdim. Pored tog, mogu da dobiju i razne bolesti, da se prehlade i zaraze. Onaj ko kaže da mlečnim kravama ne smeta hladnoća, taj nema pojma, to zna i student prve godine veterine - siguran je Kostić.Inače, Kurir je već prošle godine pisao o višemilionskoj investiciji PKB u izgradnju ove štale u vreme dok je na čelu Grada, u čijem je vlasništvu kombinat, bio Dragan Đilas. Naime, njegov kadar, direktor Rajko Mandić, ugovorio je izgradnju četiri štale za 3,4 miliona evra, a kasnije su ti troškovi četvorostruko narasli. Objekat ni posle godinu dana nije dobio upotrebnu dozvolu, a mogao je da se izgradi za daleko manje novca. Takođe, problem je bio što je posao izgradnje dodeljen firmi „Turbogas“ iz Kikinde. Kako Kurir saznaje, prema izveštaju Komisije za reviziju PKB, da je izbor pao na drugog izvođača, za farmu bi bilo potrebno manje para. Bez tendera- Baš u tom trenutku, PKB je bio u restrukturiranju i nije imao obavezu da raspiše tender. To su direktori iskoristili i namestili posao „Turbogasu“. Početna cena bila je manja od četiri miliona evra, pa je porasla na sedam i na kraju stigla do 15 - priča naš izvor.Svi brojevi „Turbogasa“ koji stoje na njihovom sajtu su nepostojeći, tako da nismo uspeli da dobijemo odgovor od ove firme.

Stav PKBKRAVAMA NE SMETA HLADNOĆAS druge strane, jedan od upravnika PKB, koji je želeo da ostane anoniman, kaže da kravama ne smeta hladnoća.- Ja vam garantujem da im neće biti hladno, ma kakvi! Kad je kravama smetala zima?! Njima smeta toplota i 40 stepeni u plusu, a ne hladnoća - rekao je on.Iz PKB nismo dobili nikakve odgovore na ova pitanja, iako smo im ih poslali još početkom nedelje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track