Joksimovićeva i Devenport potpisali sporazum o bespovratnoj pomoći EU
Foto: Beta

Za 24 opštine

Joksimovićeva i Devenport potpisali sporazum o bespovratnoj pomoći EU

Društvo -
Srbija će imati isti pristup pretpristupnim IPA fondovima kao da je već postala članica EU, naveo je šef delegacije EU

OBRENOVAC - Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i ministarka bez portfelja zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović potpisali su danas u Obrenovcu sporazum o odobravanju 30 miliona evra bespovratne finansijske pomoći iz pretpristupnih IPA fondova za obnovu 24 opštine posle majskih poplava.

Devenport i Joksimović su izrazili očekivanje da će Srbija dobiti i dodatna bespovratna sredstva iz evropskog Fonda solidarnosti u visini od 40 do 50 miliona evra.

"Srbija će imati isti pristup tim fondovima kao da je već postala članica EU", rekao je Devenport na konferenciji za novinare prilikom potpisivanja sporazuma u obrenovačkoj Gimnaziji.Prema njegovim rečima, Srbija do prve polovine avgusta treba da podnese zahtev za ta dodatna sredstva o kojem će EU odlučiti do kraja godine.

Joksimović je izjavila da je prošle sedmice evropskom komesaru za regionalni razvoj Johanesu Hanu predala nacrt verzije aplikacije za sredstva iz Fonda solidarnosti, a reč je o, kako je precizirala, dodatnim bespovratnim sredstvima u vrednosti od 40 do 50 miliona evra.

"Očekujem da ćemo to iduće nedelje, možda čak i u ponedeljak, usvojiti na Vladi, što znači da ćemo onda zvanično iduće nedelje aplicirati, pre poslednjeg termina koji imamo na raspolaganju", rekla je ona.Joksimović je, takođe, navela da "smo u programiranju pretpristupnih IPA fondova 2014. godine oko 50 miliona evra uspeli da preusmerimo za sanaciju štete posle poplava”.

“Ukupno između 150 i 160 miliona evra bespovratnih sredstava pomoći dolazi iz EU za saniranje posledica poplava”, istakla je ona i zaključila da je “EU najveći donator bespovratne pomoći Srbiji”.

Potpisivanju sporazuma prisustvovali su i predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, šef kancelarije za obnovu i pomoć poplavljenim područjima Marko Blagojević i menadžer Projektnog centra UNOPS u Srbiji Grem Tindal.Nakon potpisivanja sporazuma sa ministarkom Joksimović, Devenport je potpisao ugovore sa predstavnicima pet partnerskih organizacija zaduženih za sprovođenje konkretnih aktivnosti i radova na terenu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track