KAKAV PRIJEMNI: Damin gambit za upis na psihologiju, andragogiju, pedagogiju
Foto: Zorana Jevtić

Pitanje za velemajstore

KAKAV PRIJEMNI: Damin gambit za upis na psihologiju, andragogiju, pedagogiju

Društvo -
Na testu je i pitanje o tome ko je bio šampion Formule 1 u sezonama od 2011. do 2013, a među odgovorima su sve sami asovi tog sporta - Kimi Raikonen, Fernando Alonso, Luis Hamilton, Dženson Baton, i Sebastojan Fetel - što je tačan odgovor

BEOGRAD - Od kandidata koji su se ove godine prijavili za studije psihologije, sociologije i filozofije na Filozofskom fakultetu u Beogradu, na testu opšte informisanosti očekivalo se da znaju kako izgleda šahovsko otvaranje "Damin gambit".

"Ako beli u šahu, posle poteza belog d2-d4 i odgovor crnog d7-d5, u drugom potezu nudi žrtvu pešaka igrajući c2-c4, onda beli igra otvaranje koje se zove?", glasi 20. pitanje na testu opšte informisanosti koji su kandidati polagali za upis na sva odeljenja Filozofskog fakulteta u Beogradu. Ponuđeni odgovori su: "Kraljev gambit", "Sicilijanka", "Damin gambit", "Španska odbrana", "Skandinavka". Sve, osim poslednje stavke, su isključivo šahovski izrazi.

Na testu je i pitanje o tome ko je bio šampion Formule 1 u sezonama od 2011. do 2013, a među odgovorima su sve sami asovi tog sporta - Kimi Raikonen, Fernando Alonso, Luis Hamilton, Dženson Baton, i Sebastojan Fetel - što je tačan odgovor. "Tutu ili pačka je" ženski kostim u klasičnom baletu, a nije vrsta biljnog sira, ni ukrasna kopča na odeći, kao ni vrsta minijaturne patke, niti odevni predmet za bebe, trebalo je da znaju budući studenti andragogije, psihologije, klasičnih nauka.

Trebalo je da kandidati odgovore i na pitanje o tome čiji je veliki hit "Stairway to Heaven" iz 1971. godine, a pored tačnog odgovora - "Led Zeppelin", ponuđeni su i odgovori "Sex Pistols", "Rammstein", "Rolling Stones" i "Guns "n" Roses".

Na je bilo i matematičko pitanje: "Ako pravougli trougao čija je hipotenuza 5 i duža kateta 4, zarotiramo oko duže katete dobićemo geometrijsko telo koje ima osnovicu površine: 3, 9, 9Pi, 3Pi, ili 20". Tačan odgovor je 9Pi.

Autorima teksta potkrala se pravopisna greška jer su na pitanje o tome kako se zove bivši predsednik Egipta, član Muslimanske braće, koji je u zatvoru od 2013. godine, ponudili kao tačan odgovor Muhamed Morsi, iako se, po pravopisnim pravilima, njegovo prezime transkribuje kao Mursi. Filozofski fakultet u Beogradu ima 10 odeljenja - Andragojiju, Arheologiju, Etnologiju i Antropologiju, Istoriju, Istoriju umetnosti, Klasične nauke, Pedagogiju, Psihologiju, Sociologiju i Filosofiju.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track