(ANKETA) KANABIS U SRBIJI: Marihuana pomaže obolelima od raka!
Foto: Shutterstock

Stručnjaci podržavaju legalizaciju

(ANKETA) KANABIS U SRBIJI: Marihuana pomaže obolelima od raka!

Društvo -
Potrebno je da neka zdravstvena ustanova podnese zahtev Ministarstvu za uvođenje ove biljke kao sredstva za lečenje

BEOGRAD - Legalizacija kanabisa u medicinske svrhe naišla je na odobravanje ministra zdravlja Zlatibora Lončara, lekara i stručne javnosti, a o efektima lečenja svedoče lična iskustva ljudi. Sve ispitatiNajčešće je upotrebljavaju oboleli od raka, kod kojih se pokazala kao efikasna. Medicinsko korišćenje kanabisa dozvoljeno je u više od 10 država EU, u 22 u SAD, Kanadi, Urugvaju, Australiji...Lekar opšte prakse Nevenka Dimitrijević kaže za Kurir da praksa pokazuje da kanabis pomaže u lečenju.- Da bih mogla da tvrdim da kanabis pomaže, trebalo bi da se urade stručne studije i da se proizvod verifikuje na naučnoj bazi. Svakako nisam protiv legalizacije kanabisa u medicinske svrhe. Praksa kaže da veliki broj pacijenata to koristi, ali su oni najčešće u teškom stanju bolesti, kad je i pitanje koliko može da im pomogne. Verujem da pomaže, ali ne treba žuriti s legalizacijom. Da bi se proizvod legalizovao, u Ministarstvu zdravlja kažu da je potrebno angažovati Komisiju za procenu zdravstvenih tehnologija i da tada sledi ozbiljna procedura.

- Potrebno je da neka zdravstvena ustanova podnese zahtev Ministarstvu zdravlja za uvođenje marihuane kao sredstva u lečenju. Nakon toga Komisija za procenu zdravstvenih tehnologija prikuplja iskustava drugih zemalja u primeni marihuane, konsultovanja sa stručnom javnosti, i tek nakon toga donosi se odluka o uvođenju nove medicinske procedure - objašnjavaju u ministarstvu.Korisno je i preporučljivo, dodaju oni, uključiti i republičke stručne komisije formirane za razne oblasti.Za godinu dana- Ne bi se bavili nagađanjem da li će i kada će biti doneta jedna ovakva odluka - kažu iz ministarstva.Nakon konferencije o legalizaciji kanabisa u medicinske svrhe koju je organizovala mreža Lekalizuj, veliki broj ljudi oduševljeno je prihvatio ovu ideju i dali su svoje glasno „da“.- Ako se država složi, moguće je da već na jesen sledeće godine završimo proces legalizacije - kaže Aleksandar Mosurović, jedan od organizatora.

POGLEDAJTE VIDEO ADRIA MEDIE:

http://www.youtube.com/watch?v=g8y_njkEMRo

Irina Marković bolovala od multiple sklerozeKANABIS MI JE DOSTA POMOGAOKnjiževnica Irina Marković (41) koristila je kanabisovo ulje za lečenje i oduševljena je njegovim dejstvom.- Imala sam simptome multipla skleroze i trpela sam jake bolove. U nekim trenucima nisam mogla da hodam, bilo je veoma ozbiljno. Naravno, čitala sam o uspešnom lečenju kanabisovim uljem i odlučila sam se da i sama pokušam. Iz ličnog iskustva mogu da kažem da ima efekata. Koristila sam ga na poseban način, u kombinaciji s preporučenom ishranom, uz tuširanje hladnom vodom i sve ono što je predviđeno - priča Irina.Ona je vrlo brzo primetila pozitivan pomak.

ČINJENICEŠta je kanabis- Seme konoplje je izvor bogatog ulja koje sadrži minerale, proteine i dijetalna vlakna- Od kanabisa se može napraviti više od 20.000 proizvoda, lekova, kozmetičkih proizvoda.- Ulje konoplje ima izuzetno visoku proteinsku i energetsku vrednost- Medicinska istraživanja pokazala su da ulje od prirodne konoplje s visokim procentom THC pozitivno deluje u lečenju malignih bolesti i ublažavanju negativnih posledica hemoterapije- Pomaže kod: Parkinsonove bolesti, epilepsije, side, reumatizma, artritisa, dijabetesa, tumora, multipla skleroze, hroničnih i jakih bolova, glaukoma, ekcema, nesanice, pa i kod narkotičke zavisnosti

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track