Kraljevo: Ustoličen novi episkop žički Justin
Foto: Tanjug

Služena sveta arhijerejska liturgija

Kraljevo: Ustoličen novi episkop žički Justin

Društvo -
Odavde se gleda na sve krajeve Srbije, a i oni srpski krajevi, na drugim kontinentnima, svi gledaju na Žičku eparhiju, i eparhiju Svetog Save, i eparhiju Svetog vladike Nikolaja, poručio je patrijarh Irinej
1 / 4 Foto: Tanjug

KRALJEVO - U Hramu Svetog Save u Kraljevu, danas je održan čin ustoličenja novog episkopa žičkog Justina.

Svetu arhijerejsku liturgiju služio je patrijarh srpski Irinej, uz sasluženje više arhijereja Srpske pravoslavne crkve, monaštva i sveštenika. Patrijarh Irinej je na besedi prilikom ustoličenja poručio episkopu Justinu da dolazi "u srce srpskog naroda".

"Odavde se gleda na sve krajeve Srbije, a i oni srpski krajevi, na drugim kontinentnima, svi gledaju na Žičku eparhiju, i eparhiju Svetog Save, i eparhiju Svetog vladike Nikolaja", poručio je patrijarh Irinej naglasivši da je "Žiča - srpska priča".

Novoizabrani episkop Justin poručio je da je spreman da se prihvati dužnosti episkopa žičkog i da, kao rođeni Čačanin, poznaje vrline žitelja tih prostora.

"To je narod koji ima osećanje nacionalne državotvorne misli, veliku duhovnu, moralnu i patriotsku smelost i sposobnost da izražava hrabro i ostvaruje spasonosne hrišćanske ideje", poručio je episkop žički, nakon ustoličenja.

Novoizabrani episkop žički Justin (Stefanović) rođen je 26. maja 1955. godine u Čačku, osnovnu i srednju školu završio je u Beogradu, gde je studirao Ekonomski fakultet.Monaški život započeo je 1980. godine u manastiru Crna Reka, a na Bogoslovskom fakultetu u Beogradu diplomirao je 1987. godine.

Kao episkop Timočki, Justin je godinama radio na obnovi crkvenog i monaškog života u Timočkoj eparhiji, a više od tri decenije bavi se izradom duboreznih krstova i drvorezbarenjem.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track