KRITIČNO: Srbe će da ubije masno i cigare!

Rezultati istraživanja zdravlja stanovnika

KRITIČNO: Srbe će da ubije masno i cigare!

Društvo -
Broj gojaznih odraslih u odnosu na 2006. povećan sa 17,3 na 22,1 odsto

BEOGRAD - Prema rezultatima istraživanja zdravlja stanovništva, u našoj zemlji je povećan broj gojaznih, pušača i onih koji konzumiraju alkohol. Praktikovanje ovih loših navika uticalo je na porast mnogih bolesti, pa se u Srbiji najveći deo populacije bori s povišenim krvnim pritiskom, masnoćom u krvi, dijabetesom, depresijom i respiratornim problemima.

Evropski standardi- Broj gojaznog odraslog stanovništva u odnosu na 2006. povećan je sa 17,3 na 22,1 odsto, dok je broj gojazne dece povećan sa 8,5 na 13,7 odsto. Ovi podaci govore da u narednom periodu veliku pažnju treba da posvetimo pojačanim merama prevencije i promociji zdravih stilova života - naglasio je ministar zdravlja Zlatibor Lončar, dodavši da je ovo istraživanje usklađeno sa evropskim standardima, što će omogućiti Srbiji da se poredi sa ostalim evropskim zemljama.

Saopšteno je da čak 34,7% odraslog stanovništva puši svakodnevno, dok 19,2 odsto dece starosti između 15 i 19 godina konzumira cigarete.Glavni istraživač dr Jasmine Grozdanov istakla je da je naše stanovništvo pokazalo visok nivo svesti o tome kako bi trebalo živeti i šta su zdrave navike, ali da većina to ne primenjuje.

Nepoželjno ponašanje- Ljudi svesno praktikuju nepoželjno ponašanje. Puše, gojazni su, ne kreću se, 54 odsto stanovništva konzumira alkohol, a više od polovine njih ima visok nivo svesti o zdravim navikama - istakla je dr Grozdanov.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track