LAŽNA UZBUNA: Na Infektivnoj klinici izolovan Somborac za kog se sumnjalo da ima ebolu!
Foto: Marina Lopičić

Odahnuli posle analize

LAŽNA UZBUNA: Na Infektivnoj klinici izolovan Somborac za kog se sumnjalo da ima ebolu!

Društvo -
Lekari u Beogradu utvrdili da Č. D. (57), koji je radio u Libiji, nije zaražen opakom bolešću, iako ima visoku temperaturu

BEOGRAD - Pacijent iz okoline Sombora Č. D. (57) primljen je u Infektivnu kliniku u Beogradu pod sumnjom da je zaražen ebolom. Prema saznanjima Kurira, u ovoj beogradskoj klinici utvrđeno je da, srećom, nije reč o ovoj zaraznoj bolesti.Oboleli čovek najpre je zbrinut i pregledan u somborskoj opštoj bolnici. Prvi simptomi izuzetno visoke temperature ukazivali su na to da bi moglo biti reči o nekoj tropskoj zaraznoj bolesti. Pošto je Č. D. nedavno boravio u Libiji, a u Africi je izbila dosad najveća epidemija ebole, somborski lekari odlučili su da bolesnika hitno pošalju u beogradsku Infektivnu kliniku, gde je prekjuče i stigao.Otklonjena sumnja- Tačno je, pacijent sa izuzetno visokom temperaturom primljen je kod nas. Čovek je nedavno stigao iz Libije, gde je radio na gradilištu, a ovde nemamo odeljenje infektologije, pa smo zato odlučili da je neophodan hitan transport u Beograd, u Infektivnu kliniku, kako bi sumnja na ebolu bila otklonjena ili potvrđena - izjavio je za Kurir dr Milan Grba, direktor Opšte bolnice u Somboru.Direktor Kliničkog centra Srbije dr Miljko Ristić potvrdio je za Kurir da je prekjuče primljen pacijent iz okoline Sombora sa simptomima koji su ukazivali na tešku zaraznu bolest.

Dr Miljko Ristić: Urađene su sve analize i potvrđeno je da nije reč o eboli
Dr Miljko Ristić: Urađene su sve analize i potvrđeno je da nije reč o eboli

- Nema razloga za paniku. Urađene su sve neophodne analize i potvrđeno je da nije reč o eboli. U ovom trenutku ne mogu da preciziram šta je prouzrokovalo visoku temperaturu kod pacijenta, ali ebola, provereno, nije - bio je izričit dr Ristić.Umrlo više od 700 ljudiEbola napada sitne krvne sudove u organizmu i pored visoke temperature prate je opšta slabost, bol u glavi i mišićima, a vrlo brzo dolazi i do krvarenja, unutrašnjeg i spoljašnjeg. Virus se među ljudima prenosi kontaktom s krvlju i drugim telesnim tečnostima zaraženog.Aktuelna epidemija ove teške zarazne bolesti u Africi već je zahvatila Liberiju, Gvineju, Sijera Leone i Nigeriju. Prema poslednjim podacima, do sada su obolele 1.323 osobe, a 729 je umrlo.

Zbog širenja bolestiKARANTIN NA AERODROMUZbog opasnosti od širenja opasne bolesti, na beogradskom aerodromu „Nikola Tesla“ nedavno je uveden karantin. Naime, kako je saopštio Institut za javno zdravlje „Dr Milan Jovanović Batut“, prema Zakonu o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, sve osobe koje dolaze iz zemalja u kojima ima virusa hemoralgijskih groznica (u koje spada i ebola) stavljaju se pod zdravstveni nadzor.Na internet stranici „Batuta“ navodi se da se po istom zakonu karantin sprovodi ako su zdrave osobe bile ili postoji sumnja da su bile u kontaktu s obolelima od kuge, velikih boginja i virusnih hemoralgijskih groznica (izuzev hemoralgijske groznice s bubrežnim sindromom).

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track