LIPLJAN: Obeležno 15 godina od ubistva srpskih žetelaca
Foto: Fonet

Staro Gacko

LIPLJAN: Obeležno 15 godina od ubistva srpskih žetelaca

Društvo -
Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je nakon parastosa da će Republika Srbija biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji i da će insistirati na tome da zločinci iz Starog Grackog budu kažnjeni

LIPLJAN - Petnaest godina od ubistva 14 srpskih žetelaca u selu Staro Gracko u opštini Lipljan na Kosovu i Metohiji obeleženo je danas parastosom koji je služen ispred spomen ploče u centru sela.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić izjavio je nakon parastosa da će Republika Srbija biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji i da će insistirati na tome da zločinci iz Starog Grackog budu kažnjeni. Đurić je podsetio da je prošlo 15 godina od stravičnog zločina, a da još uvek niko nije odgovarao za ubistva ljudi koji su bili roditelji, braća, stubovi porodica i nosioci postojanja srpskog naroda u ovom delu pokrajine."Petnaest godina još uvek ćuti međunarodna pravda i nema naznake da će oni koji su odgovorni za ovaj stravičan zločin biti izvedeni pred lice pravde", rekao je Đurić naglasivši da je želja Srbije da se živi u miru.

"Želimo da živimo ovde i da budemo svi kao jedno na KiM i cela Srbija zajedno sa KiM i naša borba biće u narednom periodu za to da oni koji su pre 15 godina počinili ovaj stravičan zločin u svom konačnom cilju, a to je da nas ne bude, nikada ne uspeju”, kazao je Đurić.On je izrazio želju da se živi u miru sa komšijama Albancima i da Srbi ne žele da više ikada bilo čije porodice moraju da nose stravičan teret koji je ponela cela zajednica u Satrom Grackom kao posledica stravičnog zločina koji nikada više ne sme da se ponovi.

“Republika Srbija biće uz svoj narod na KiM i dok postoji Republika Srbija insistiraćemo na tome da zločinci iz Starog Grackog budu kažnjeni, zbog toga što ratni zločin nikada ne zastareva, a ruka pravde stiže zločince na ovom ili onom svetu”, istakao je Đurić.Slavica Popović koja je pre tačno 15 godina u žetvi izgubila oca, strica i komšije kaže da za sada nema ni traga od počinilaca, da Srbi bivaju hapšeni možda i nedužni, a da ovakvo zlodelo, gde je svih 14 žetelaca masakrirano, ostaje neotkriveno.

Popović objašnjava da je lokalno groblje bilo minirano nekoliko puta do sada i da na groblje skoro da ne izlaze jer, kako kaže, ne postoji sloboda kretanja, da se plaše i jedino što na groblje idu organizovano za Zadušnice u strahu da će nagaziti na neku minu.Verica, majka stradalog maloletnog Novice Janićijevića, izjavila je da se svuda u svetu pronalaze ubice, a da ovde na Kosovu nikako ne mogu da se pronađu ubice njenog sina, supruga, devera i njenih komšija.“Nikome zlo nisu naneli, nikome ništa nisu uradili. Moj sin je imao 17 godina kada su ga ubili, kome je on zlo mogao da nanese, kući je sedeo.

Ovo nigde nema samo na Kosovu da se ne otkriju ubice. Lakše bi mi bilo da može da im se sudi”, kazala je ona.Verica je istakla da je to velika tuga, da danju, noću ne može da spava i da bi volela da se počinioci otkriju, jer je to želja svake majke.Današnjem parastosu u Starom Gračkom prisustvovali su ministri u Vladi Kosova Slobodan Petrović i Dalibor Jevtić, srpski poslanici u Skupštini Kosova, gradonačelnici pojedinih srpskih opština sa Kosova, poslanik sa Kosova u Skupštini Srbije Vladeta Kostić i ostali.Ministar za povratak u Vladi Kosova Dalibor Jevtić uputio je zahtev svima koji su odgovrni za pravdu na ovim prostorima da konačno kažu ko su ubice 14 žetalaca u Starom Gracku.

“Dok ne dobijemo odgovor na to pitanje mi ćemo na putu međusobne izgradnje poverenja stajati u mestu. Zato je važno za kosovsko društvo, kako bi krenulo napred, da dobijemo odgovor na pitanje ko je i zašto ubio 14 žetelaca i ko je počinio sve druge zločine nad Srbima koji i dan danas nisu otkriveni”, rekao je Jevtić.

Četrnaestorica Srba iz Starog Gracka ubijeni su na njivi prilikom žetve 23. jula 1999. godine i ovo je jedan od najvećih zločina koji su počinjeni nad Srbima na Kosovu i Metohiji nakon dolaska Kfora u pokrajinu.Najmlađi od njih imao je sedamnaest godina. Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momir Janicijević, Stanimir i Boško Dekić, Saša i Ljubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepsić.

UNMIK policija je u oktobru 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana zbog sumnje da je ucestvovao u tom ubistvu. Bitici je, posle dva meseca, usled nedostatka dokaza pušten iz pritvora.Ekstremisti su u više navrata skrnavili i minirali groblje u Starom Gracku na kome su sahranjeni i stradali srpski žeteoci, što je razlog iz koga Srbi nerado odlaze na groblje. Porodice ubijenih i dalje cekaju da se zlocinci privedu pravdi.Među zločine na Kosovu, za koje do sada niko nije odgovarao, spadaju i ubistava dece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa Niš ekspresa kod Podujeva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja