Ljajić: Muftija Zukorlić deli muslimane
Foto: Zorana Jeftić

Izvoz krize u Crnu Goru

Ljajić: Muftija Zukorlić deli muslimane

Društvo -
Reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić pribojava se da će delovanje Zukorlića u Rožajama, otvaranjem škola i vrtića, dovesti do podela među muslimanima, u džamijama, školama

PODGORICA, ROŽAJE - Rasim Ljajić uveren je da muslimani u Crnoj Gori neće podleći pritiscima i manipulacijama sandžačkog muftije Muamera Zukorlića.

Predsednik Socijaldemokratske partije Srbije i ministar u Vladi Srbije Rasim Ljajić, kao i reis Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifat Fejzić, pribojava se da će delovanje Zukorlića u Rožajama, otvaranjem škola i vrtića dovesti do podela među muslimanima, u džamijama, školama. Ljajić, kako se navodi, smatra da bi Vlada Crne Gore trebala da pomogne reisu Fejziću i ispoštuje sporazum sa islamskom zajednicom.

Fejzić je nedavno optužio sandžačkog muftiju Muamera Zukorlića da "fašističkim delovanjem" pokušava da podeli IZCG, unese nemir u Crnu Goru i mđu ovdašnjim muslimanima. Ljajić je ocenio da je u pitanju, kako je rekao, izvoz krize iz Srbije u Crnu Goru. "Sve ono o čemu je Fejzić govorio, imali smo prilike da vidimo i osetimo na svojoj koži, rekao je Ljajić, prenosi podgorički dnevnik.

Muftija Zukorlić je negirao da želi da podeli muslimane u Crnoj Gori, a reisa Fejzića je optužio da se boji za svoju fotelju i da zato daje neprimerene izjave koje su, kako je rekao, njemu potpuno nerazumljive.

Zukorlić: Ne želim da delim muslimane

Sandžački muftija Muamer Zukorlić tvrdi da ne želi da deli muslimane u Crnoj Gori, te da je iznenađen izjavama reisa Islamske zajednice Crne Gore Rifata Fejzića za koje kaže da, uz sav trud, nije uspeo da razume količinu ogorčenja iz kog proizlaze toliko teške reči. Zukorlić je ocenio da se Fejzić zapravo plaši za svoju funkciju, te da zbog toga iznosi reči koje nisu primerene za nekoga ko je vernik.

"Fejzić je nesiguran u sebe i plaši se za svoju funkciju, drugačije ne mogu da shvatim zašto na tako drastičan i neprimeren način neko ko se nalazi na čelu verske zajednice govori o drugim ljudima", kazao je Zukorlić. Ni Fejzić, kako je kazao, ne veruje u te reči. "Ne dolikuje jednom verniku da kaže za bilo koga, posebno za brata muslimana, da kaže tako ružne reči, koje predstavljaju uvredu. Ne mogu da shvatim kako je zaboravio prve lekcije iz Medrese u kojima su takve reči strogo zabranjene", kazao je Zukorlić.

On je poručio da su netačne optužbe da on želi da izazove podele i unese nemir među muslimanima u Crnoj Gori, navodeći da je njegovo delovanje u "južnom delu Sandžaka legalno i legitimno". Zukorlić je objasnio da ima pravo verskog i prosvetiteljskog delovanja u Sandžaku, pa i na ovom prostoru, a, kako se navodi, ustezali su se od administrativnog delovanja, da se to ne bi shvatilo kao atak na zajednicu u Crnoj Gori.

(Tanjug/Vijesti/Dan)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track