Lončar: U septembru Fond za lečenje dece u inostranstvu
Foto: Dragana Udovičić

Ministar zdravlja

Lončar: U septembru Fond za lečenje dece u inostranstvu

Društvo -
Mi sada ulazimo u zakonsku proceduru osnivanja tog fonda, da se ispune sve zakonske procedure kako bi sve bilo transparentno i pokriveno, naveo je ministar

BEOGRAD - Javno-privatni Fond čija će se sredstva koristiti za lečenje teško bolesne dece u inostranstvu, biće osnovan u narednih mesec dana, najavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

"Ostali su još samo detalji. Mi sada ulazimo u zakonsku proceduru osnivanja tog fonda, da se ispune sve zakonske procedure kako bi sve bilo transparentno i pokriveno", kazao je Lončar.

On je naveo da će Fond fukcionisati po istom prinicipu i proceduri za svako bolesno dete, a to znači da će se dete lečiti u inostranstvu tek kada se iscrpe sve mogućnosti u zemlji i pošto se pokuša s dovođenjem stranih stručnjaka u Srbiju.

"Mislim da novac neće biti problem, potreban je taj početni kapital države, a kasnije bi se uključili i svi ljudi dobre volje. Pojedini zainteresovani kao što je Emir Kusturica, ne moraju da daju novac, dovoljno je da svojim statusom apeluju na ljude", ocenio je Lončar.

On je kazao da će se u Fond slivati i novac koji je služio za finasiranje sportskih klubova, kako je to ranije najavio primijer Aleksandar Vučić.

Četvorogodišnji Novak Kokorović, koji boluje od teške neurološke bolesti, otputovao je juče u Nemačku na lečenje posle odluke stručnog konzilijuma koji je dao preporuku Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje da nastavi lečenje u inostranstvu.

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track