LOZNICI PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA: Teški metali stigli do Drine!
Foto: Kurir Štampano

Zbog curenja jalovišta

LOZNICI PRETI EKOLOŠKA KATASTROFA: Teški metali stigli do Drine!

Društvo -
Prisustvo teških metala koji teku i Drinom su toliko evidentni da je dovoljno da se u celom kraju proglasi ekološka katastrofa, potvrdio je Janko Aleksić, član Gradskog veća

LOZNICA - Jalovina iz nekadašnjeg rudnika antimona „Stolice“ u Kostajniku, koja je krenula rekom Korenitom stigla je do Drine.

Ovo je potvrđeno u Gradskom veću Loznice, koje je za danas zakazalo vanrednu sednicu.

"Na osnovu najnovije analize uzoraka vode sa četiri merne stanice, na samom ulivanju Jadra u Drinu, nalazi su više nego poražavajući. Gvožđe, olovo, kadmijum, cink, bakar, arsen, živa, antimon i mangan, koji se nalaze u kategoriji od 1 do 4, u većini uzoraka ovde su van te klase. Praktično, znatno više od količina koje se uopšte i mere. Prisustvo teških metala koji teku i Drinom su toliko evidentni da je dovoljno da se u celom kraju proglasi ekološka katastrofa", potvrdio je Janko Aleksić, član Gradskog veća.

On objašnjava da grad ne želi da upire prst u bilo koga pojedinačno, već da problem što pre bude rešen.

Na vanrednu sednicu Gradskog veća pozvani su predstavnici resornih ministarstava, načelnik Mačvanskog okruga, načelnik Sektora za vanredne situacije, udruženja ekologa, ribolovaca i lovaca, a pre početka biće prikazan i kratak film o dešavanjima izazvanim curenjem jalovišta od sredine maja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track