MALVERZACIJE: Doktori pokrali tri miliona evra
Foto: Zorana Jev

Bruka u Kliničkom centru Srbije

MALVERZACIJE: Doktori pokrali tri miliona evra

Društvo -
U vreme direktorovanja Ðorđa Bajeca od RFZO bez ugovora naplaćen novac za dopunski rad koji je obavljan u redovno radno vreme

BEOGRAD - Lekari Kliničkog centra Srbije, dok je na njegovom čelu bio Ðorđe Bajec, za godinu i po dana oštetili su kasu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) za 359.938.132 dinara, to jest više tri miliona evra.Upravo tu sumu je KCS naplatio od RFZO na ime pružanja kardioloških i kardiohirurških usluga u okviru dopunskog rada, kao i za zarade zaposlenima za dopunski rad, iako za to nije postojao pravni osnov.Velika mućka- Kontrolom u KCS utvrđeno je da nije potpisan ugovor sa RFZO o pružanju kardioloških i kardiohirurških usluga u dopunsko radno vreme. Međutim, uprkos tome, tadašnji direktor Ðorđe Bajec napravio je plan i potpisao anekse ugovora sa zaposlenima o dopunskom radu. Još gore je to što je većina operacija koje je KCS fakturisao Fondu kao dopunski rad obavljena u redovno radno vreme, umesto praznikom i vikendom! - ističe naš izvor.Saznanja Kurira potvrdila je Verica Lazić, direktorka Sektora za kontrolu u RFZO. Ona kaže da je kontrolom u Klinici za kardiologiju i Klinici za kardiohirurgiju u KCS utvrđeno da je dopunski rad nezakonito sprovođen od početka 2010. pa do jula 2011. godine.- Za pružanje tih usluga KCS nije imao potpisan ugovor s filijalom za grad Beograd, što je uslov da se na zakonit način obavlja dopunski rad - naglašava Lazićeva.Vratite pareOna dodaje da je KCS bez potpisanog ugovora sa RFZO potpisao i anekse ugovora o dopunskom radu sa zaposlenima u te dve klinike.- KCS je fakturisao predmetne kardiološke i kardiohirurške usluge koje su pružene osiguranim licima i vršio isplatu naknade zaposlenima iz sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja iako nije imao potpisan ugovor za pružanje takvih usluga. RFZO se u avgustu 2013. pridružio krivičnom gonjenju koje je pokrenuo KCS. RFZO je podneo zahtev za odštetu u ukupnom iznosu od 359.938.132 dinara kako bi se Fondu vratio novac koji mu je bespravno uzet - ističe Lazićeva.

Miljko Ristić
Miljko Ristić

MILJKO RISTIĆ Izveštaj na 50 strana ELEMENTI TEŠKOG KRIVIČNOG DELASadašnji direktor Kliničkog centra Srbije Miljko Ristić potvrđuje za Kurir da je inspekcija RFZO pre godinu i po dana otkrila brojne nepravilnosti u vezi sa dopunskim radom na klinikama za kardiologiju i kardiohirurgiju.- Na osnovu izveštaja inspekcije RFZO na 50 strana, KCS je podneo krivičnu prijavu javnom tužilaštvu. Kada je inspekcija RFZO otkrila nepravilnosti, direktor KCS nije bio Ðorđe Bajec, nego ja, pa on to nije ni prijavio nadležnima, nego ja. Istraga je završena pre tri meseca. Inspektori kažu da u poslovanju KCS ima elemenata teškog krivičnog dela. Bajec je odgovoran što nije potpisao ugovor o dopunskom radu sa RFZO, ali nije imao materijalne koristi od toga - kaže Ristić i dodaje da direktor KCS potpisuje sve ugovore, a ne načelnici klinika.

Ðorđe BajecNIJE MOJA KRIVICAÐorđe Bajec, koji je u to vreme bio na čelu Kliničkog centra Srbije, kaže da je nezakonito sprovođenje dopunskog rada otkrila unutrašnja kontrola Kliničkog centra Srbije:- Svi ugovori o dopunskom radu pravljeni su direktno između Fonda i klinika, kao i sa zaposlenima bez uprave Kliničkog centra. Poseban ugovor između Fonda i načelnika tih klinika postoji još od 2006. ili 2007. godine i ja kao direktor KCS nisam mogao da utičem na to. Svoja saznanja da su pojedini lekari bili u Americi, a da su se vodili kao deo tima koji je radio na operacijama u okviru dopunskog radnog vremena preneo sam nadležnim organima. Fond i načelnici klinika su to radili i oni su direktno odgovorni.

ČinjeniceOVAKO SU OŠTETILI RFZO- 217.402.020 dinara RFZO isplatio KCS za pružanje kardioloških i kardiohirurških usluga u okviru dopunskog rada, a izvedenih u redovno radno vreme- 142.536.112 dinara isplaćeno zaposlenima u KCS za dopunski rad za koji nije postojao pravni osnov

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track