100 GODINA OD ROĐENJA: Marka sa likom patrijarha Pavla

U čast pokojnog poglavara SPC

100 GODINA OD ROĐENJA: Marka sa likom patrijarha Pavla

Društvo -
Likovno rešenje za ovu marku na kojoj je prikazan portret patrijarha Pavla izradio je akademski slikar Boban Savić, kreator poštanskih maraka Pošte Srbije

BEOGRAD - Poštanska marka u čast stote godišnjice od rođenja prethodnog poglavara Srpske pravoslavne crkve (SPC) patrijarha Pavla biće puštena u opticaj 11. septembra ove godine, zajedno sa prigodnom kovertom, saopšteno je danas iz SPC.

Likovno rešenje za ovu marku na kojoj je prikazan portret patrijarha Pavla izradio je akademski slikar Boban Savić, kreator poštanskih maraka Pošte Srbije.

Odluka Vlade Srbije i ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija da u Program izdavanja prigodnih poštanskih maraka za 2014. godinu uvrsti i ovakvu marku izazvala je veliko interesovanje, pogotovo Srba u dijaspori.

U saopšenju Informativne službe SPC podseća se na dužu saradnju JP Pošta Srbije i Sinoda SPC na objavljivanju tradicionalnih izdanja prigodnih maraka povodom najsvetijih hrišćanskih praznika, Božića i Vaskrsa, kao i doplatnih poštanskih maraka za izgradnju Hrama Svetog Save na Vračaru.

Izložba povodom objavljivanja marke sa likom patrijarha Pavla održaće se u oktobru u PTT muzeju u Beogradu.

Patrijarh Pavle rođen je kao Gojko Stojčević 11. septembra 1914. u slavonskom selu Kućanci, kod Donjeg Miholjca, a preminuo 15 novembra 2009. u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja