MATEMATIČKA OLIMPIJADA: Srpski đaci u Kejptaunu osvojili šest medalja

Veliki uspeh

MATEMATIČKA OLIMPIJADA: Srpski đaci u Kejptaunu osvojili šest medalja

Društvo -
Đak Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša Žarko Ranđelović osvojio je zlatnu medalju, a njegova školska drugarica Anđela Šarković srebrno odličje

BEOGRAD - Srpski đaci osvojili su šest medalja na 55. Međunarodnoj matematičkoj olimpijadi u Južnoafričkoj Republici.

Ekipa učenika iz beogradske Matematičke gimnazije i niške Gimnazije "Svetozar Marković" u domovinu se vraća sa jednim zlatnim, tri srebrna i dva bronzana odličja. Šestočlana ekipa mladih matematičara iz Srbije takmičila se u Kejptaunu u konkurenciji 560 đaka iz 101 zemlje, sa svih kontinenata.Prema broju učesnika 55. Međunarodna matematička olimpijada bila je najmasovnija do sada.

Đak Gimnazije "Svetozar Marković" iz Niša Žarko Ranđelović osvojio je zlatnu medalju, a njegova školska drugarica Anđela Šarković srebrno odličje.Sa medaljama se vraćaju i đaci beogradske Matematičke gimnazije: Dušan Drobnjak i Luka Vukelić sa osvojenim srebrnim medaljama, dok su Ivan Tanasijević i Maksim Stokić osvajači bronze.

Đacima je u njihovom uspehu pomogao i stručni tim: Dušan Đukić sa beogradskog Mašinskog fakulteta, Marko Radovanović sa Matematičkog fakulteta u Beogradu i profesor niške Gimnazije "Svetozar Marković" Miloš Milosavljević.Đaci su se za odlazak na Međunarodnu matematičku olimpijadu plasirali učešćem u nizu domaćih takmičenja, a odlazak u Kejptaun podržalo je Društvo matematičara Srbije, kao i kompanija NIS u okviru svog projekta "Energija znanja".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track