MERE ŠTEDNJE: Nezadovoljni penzioneri prete državi sudom u Strazburu
Foto: Zorana Jeftic

Traže pravdu

MERE ŠTEDNJE: Nezadovoljni penzioneri prete državi sudom u Strazburu

Društvo -
Penzioneri kažu da održivost penzija zavisi od održivosti proizvodnje i da bi mere koje preduzima država trebalo da budu usmerene na povećanje proizvodnje i broja zaposlenih, a ne na štednju

BEOGRAD - Zbog najavljenih mera smanjenja penzija i prodaje imovine Fonda PIO Udruženje sindikata penzionera Srbije najavilo je da će pokrenuti postupak ocene ustavnosti tih odluka pred Ustavnim sudom Srbije, a ukoliko ne budu zadovoljni pravdu će potražiti i pred sudom u Strazburu.

To su danas najavili predstavnici Udruženja, a podršku su im pružili i Savez penzionera Vojvodine kao i Sindikat penzionera "Nezavisnost" na konferenciji za novinare.

Potpredsednica Udruženja Marija Todorović navela je da održivost penzija zavisi od održivosti proizvodnje i da bi mere koje preduzima država trebalo da budu usmerene na povećanje proizvodnje i broja zaposlenih, a ne na štednju.

Ona je podsetila da su penzije lična imovina, da je to stečeno i neotuđivo pravo i da država ne može tek tako da ih smanjuje a da penzioneri ne znaju na koji rok će im penzija biti umanjivana i da li će država nakon isteka tog roka vratiti ono što je smanjivala.

Predstavnici udruženja upozorili su da smanjivanje penzija neće dovesti do željenih efekata već do daljeg urušavanja penzionog sistema u Srbiji."Zašto se ne oporezuju najbogatiji? Trebalo bi najveći teret krize da snose oni koji najviše imaju a ne stalno po građanima i penzionerima", ukazao je Živorad Tošić, predstavnik Udruženja podsetivši da je i Evropska komisija nedavno upozorila da mere štednje nisu dovoljne i da se bez razvoja ne može doći do željenih efekata i izlaska iz krize.

Predstavnik Saveza penzionera Vojvodine Milan Nenadić uočio je da je u poslednjih pet godina realna vrednost penzija opala 20 procenata, što znači da je standard penzionera u konstantnom padu, te da će i najavljeno nominalno smanjenje dodatno pogoršati njihov položaj.

On je rekao da Vlada Srbije mora da saopšti u kom vremenskom periodu će smanjivati penzije i da se obaveže da će nakon isteka tog roka vratiti sve što je umanjivala.

Prema mišljenju Mirjana Tomić, iz Saveza penzionera Vojvodine, država bi morala da odgovori gde je nestao novac koji se ranije uplaćivao u Fond PIO i kako se dogodilo da su penzije nakon 2.000 godine postale deo budžeta."Ko je i kada uzeo novac iz PIO fonda, koliko je novca u fondu tada bilo i kada su i zašto doprinosi koji se uplaćuju za penzijsko osiguranje postali budžetski prihod", pitanja su na koja neko iz vlade treba da odgovori, smatra Tomić.

Ona se, takođe, zapitala i u kojoj to zemlji u Evropi penzije predstavljaju budžetsku kategoriju i zašto se o ovome godinama u Srbiji ćuti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track