METEOROLOG: Nema razloga za brigu zbog padavina, ali oprez treba da postoji
Foto: Marina Lopičić

RHMZ

METEOROLOG: Nema razloga za brigu zbog padavina, ali oprez treba da postoji

Društvo -
Republički hidrometeorološki zavod pažljivo prati situaciju i sva eventualna upozorenja biće blagovremeno izdata tako da razloga za brigu nema, naveo je Goran Mihajlović

BEOGRAD - Meteorolog Goran Mihajlović rekao je danas da razloga za brigu nema, ali da oprez treba da postoji sobzirom da su obilne padavine prethodnih dana i nedelja u celom slivu Save uslovile visok vodostaj.

"Republički hidrometeorološki zavod pažljivo prati situaciju i sva eventualna upozorenja biće blagovremeno izdata tako da razloga za brigu nema", reko je Mihajlović.

On je podsetio da je RHMZ izdao upozorenje da očekuje više od 30 litara kiše u narednih 12 sati, te da je za određene reke manjih i srednjih slivova upozorio da mogu dostići, odnosno, prevazići upozoravajuće nivoe.

"Ono što je dobro je da ovo naoblečenje dolazi sa severozapada i da je najmanja verovatnoća za obilne padavine jeste na istoku Srbije gde smo prethodne nedelje imali najviše problema", rekao je Mihajlović.

On je podsetio da su nedavna izlivanja na istoku Srbije bila izlivanja pre svega na vodotocima koji nisu u sistemu odbrana od poplava. Podsećajući da je prognoza od 40 litara za 12 sati predstavljala crveni, najviši, stepen upozoranje, on je naveo da je prosečna mesečna količina za istok Srbije oko 60 litara za ovaj mesec.

On je istakao i da će miholjskog leta biti i to u prvoj dekadi između prvog i desetog oktobra.

"Imaćemo period suvog i toplijeg vremena", rekao je Mihajlović.

(Tanjug/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track