Mihajlovićeva: U roku obnovljeno svih 142 kilometra puteva
Foto: Dado Djilas

Sanirane posledice poplava

Mihajlovićeva: U roku obnovljeno svih 142 kilometra puteva

Društvo -
Ostalo je da saniramo klizišta i mostove, i plan je da to bude završeno do kraja godine, navela je ministarka

KRUPANJ - Svi državni putevi oštećeni u majskim poplavama u dužini od 142 kilometra, na 190 putnih pravaca, obnovljeni su kao što je i bilo najavljeno do 1.oktobra, izjavila je danas potpredsednik Vlade i ministar građevinarstva, saobraćajai infrarstrukture, Zorana Mihajlović.

Ona je, tokom obilaska obnovljene deonice državnog puta drugog A reda Zavlaka - Krupanj u dužini od 17 kilometara, rekla da su do sada obnovljeni putevi na 519 lokacija.

"Ostalo je da saniramo klizišta i mostove, i plan je da to bude završeno do kraja godine", rekla je Mihajlović, dodajući da su finansijska sredstva obezbeđena.Kako je napomenula, mnogo je teže sanirati klizišta i mostove zato što je za to potrebno da se urade projekti.

Većina projekata je gotova, a negde su, dodala je, raspisani javni pozivi po skraćenom postupku za izbor izvođača radova. Prema njenim rečima, većina lokalnih puteva koji su oštećeni u majskim poplavama takođe su popravljeni.

Potpredsednica Vlade je kazala da je Srbiji dozvoljeno da iz programa za rehabilitaciju putne mreže, za šta je predviđeno ukupno 400 miliona evra, zahvaljući kreditima Evropske investicione banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svetske banke, povuče od tog novca oko 30 miliona evra za obnovu putne infrastrukture oštećene u poplavama.

Vršilac dužnosti direktora "Puteva Srbije" Zoran Drobnjak je rekao da će Srbija iz IPA fondova dobiti novac za sanaciju klizišta i mostova, kao i da je to Javno preduzeće samo izdvojilo određena sredstva za tu namenu. Drobnjak je naveo da će "Putevi Srbije" pomoći obnovu lokalnih puteva sa oko 700 do 800 miliona dinara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja