Ministar Gašić sa šefom Biroa Nacionalne Garde SAD
Foto: Tanjug

Ministarstvo odbrane Srbije

Ministar Gašić sa šefom Biroa Nacionalne Garde SAD

Društvo -
Resorno ministarstvo će u narednom periodu nastaviti da razvija i unapređuje odbrambenu saradnju sa Oružanim snagama SAD sa težištem na aktivnostima u nadležnosti Generalštaba Vojske Srbije, rekao je ministar

BEOGRAD - Ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić danas je, u razgovoru sa šefom Biroa Nacionalne Garde SAD generalom Frenkom Grasom, izrazio zadovoljstvo vojnom saradnjom sa SAD i naglasio da je to najrazvijeniji i najbolji deo ukupnih bilateralnih odnosa dveju država.

Gašić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane Srbije, zahvalio narodu i Vladi SAD za podršku i pomoć tokom majskih poplava u Srbiji.

General Gras rekao je da je saglasan s Gašićem u oceni da je saradnja na visokom nivou i najavio posetu sekretara SAD za Ratnu mornaricu, Rejmonda Marbusa, Srbiji početkom avgusta. Gašić i Gras istakli su da su projekti kao što je humanitarna pomoć izuzetno značajni za uspostavljanje prijateljskih odnosa Srbije i SAD.

Ministar odbrane Srbije je predložio eventualno pokretanje sličnog projekta na jednoj od opština pogođenih katastrofalnim poplavama. Resorno ministarstvo će, rekao je Gašić, u narednom periodu nastaviti da razvija i unapređuje odbrambenu saradnju sa Oružanim snagama SAD sa težištem na aktivnostima u nadležnosti Generalštaba Vojske Srbije. Tu se, pre svega, podrazumeva veći broj praktičnih sadržaja saradnje, u smislu zajedničkih vežbi i obuka jedinica, usmerenih ka konstantnom podizanju operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije.

Gašić je zahvalio američkoj strani za stručnu i finansijsku podršku razvoju baze "Jug" i istakao da bi od 2015. godine ona trebalo da počne da radi punim kapacitetom. Sastanku su prisustvovali i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković, ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi i komandant Nacionalne garde Ohaja, general-major Debora Ešenhurst.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track