Ministar Ilić: Svi poplavljeni biće zbrinuti do zime
Foto: Fonet

Posle poplava

Ministar Ilić: Svi poplavljeni biće zbrinuti do zime

Društvo -
Oko 200-300 kuća u Tekiji, i oko 500 u drugim delovima toga kraja bilo je ugroženo, a sada je ostalo samo desetak koje su u mulju, podsetio je ministar

BEOGRAD - Stanje u Tekiji i ostalim mestima u istočnoj Srbiji koja su poplavljena 15. septembra još je teško, ali će problemi biti rešeni do zime, najavio je danas ministar bez portfelja zadužen za vanredne situacije Velimir Ilić.

Na pitanje koliko će vremena trebati da se situacija potpuno normalizuje, Ilić je rekao da će, prema njegovoj proceni, biti potrebno "mesec do mesec i po dana" i dodao da niko neće ući u zimu bez krova nad glavom.

"Oko 200-300 kuća u Tekiji, i oko 500 u drugim delovima toga kraja bilo je ugroženo, a sada je ostalo samo desetak koje su u mulju", izjavio je on. Objašnjavajući kakva je situacija zatečena u istočnoj Srbiji posle poplava, Ilić je kao primer naveo da su našli "čoveka u mulju, jer mu se kuća napunila muljem, i on nije uspeo da otvori vrata i samo je probio staklo na prozoru, ali nije uspeo".

On je istakao da je vojska sada očistila veliki deo, na terenu je bilo oko 450 vojnika koji su radili danonoćno i oni su izbacili i očistili većinu muljem zatrpane teritorije."Mi sada smo napravili moderne, savremene brane koje će spreciti da se slično (ne ponovi), i ukoliko ponovo dođe do velikih voda, da se bujica kroz te brane ublaži", rekao je Ilić.Navodeći da je potrebno rešiti deo kanala koji će odvoditi vodu u Dunav, a koji su duboki šest do osam metara, i treba još da se betoniraju, ministar je dodao da će kraj do kraja godine dobiti zaštitne nasipe.

Povodom najave predsednika opštine Obrenovac Miroslava Čučkovića da će Vladi danas predložiti da se vanredna situacija u tom gradu ukine, Ilić je rekao da i on misli da bi takva odluka bila u redu, dodajući da je odlazio tamo, ali da su Grad Beograd i Srbijavode više zaduženi za Obrenovac.

"Tu postoje veliki poslovi, mora intenzivno da se radi, da se grade odbrambeni nasipi, da se podignu", rekao je o situaciji u tom gradu ministar i naglasio da su neki nasipi 30 godina netaknuti.Ilić je istakao da je i tamo potrebno da se ublaže vode pri dolasku, da se na Kolubari izgrade zaštitne brane."Morali bi da se ubace stručni ljudi, nepravedno je uklonjen inženjerski kadar", izjavio je Ilić i ocenio da "u kljucnim stvarima nema inženjera".

Mi smo uradili sve projekte za kritične delove, i onde gde se nisu dogodile poplave, ali su kritični, rekao je on i objasnio da Srbija ima više od 100 lokaliteta "gde mogu da se dogode klizišta, ali nisu, jer nije bilo kiša, kao u Tekiji", ali 20-30 godina nije ništa rađeno.Govoreći o kritikama koje je u intervjuu za list "Danas" uputio na račun ministra odbrane Bratislava Gašića i direktora vladine Kancelarije za obnovu Marka Blagojevića, Ilić je rekao da Gašić nije kriv.

"Nije Gašić kriv, on je dao svoj maksimum, ali ako dovedete mašine koje su spore... Ali nije imalo para pa je Vojska Srbije morala da se ukljuci". Ocenjujući da je "Vojska, što je mogla, uradila perfektno", Ilić je na pitanje ko je onda zakazao odgovorio da je "neka administracija kasnila".

"Jedna poplava je u Tekiji bila zato što je jedan covek u potoku napravio štalu i voda je skrenula u naselje. S njim smo rešili za dva sata, on je donosio neke papire, ali čovece imaš kuću u potoku..." Govoreći o direktoru vladine kancelarije za obnovu poplavljenih područja Blagojeviću, Ilić je rekao da je on "dobar za ovo prikupljanje, ali nije dobar na terenu".

"Neke stvari su morale da se urade brže", rekao je Ilić i dodao da i premijer slično misli."Ja ne vidim problem da se situacija u Obrenovcu ne rešava brzo, kancelarija je trebalo da se bavi procenama, skupljanjem novca, a da se ne meša u ovaj tehnicki deo", izjavio je Ilić i naveo da su "ljudi u Lučanima zbog nekih sitnica u administraciji šest puta poplavljeni".

Problem Kolubare mora da se reši, jedan stručan tim mora da vidi da li je Obrenovac bezbedan, kazao je Ilić, ističući da se na tome radi od maja.Navodeći kao primer da "Duboka klizi u Savu" i da će to morati da se reši, ministar je zaključio da je potrebno raditi "na preventivi i da se to ne ponovi, i ako se ponovi da posledice ne budu nezapamćene kakve su bile".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track