Ministar Vulin: Novim Zakonom čuvamo radnika
Foto: Fonet

Ministarstvo rada

Ministar Vulin: Novim Zakonom čuvamo radnika

Društvo -
Svima koji žele da Srbija stane neće odgovarati donošenje ovog zakona - onima koji bi da se ne desi ništa, da ne uradimo ništa i da sačuvamo zakon po kome je otpušteno 384.000 ljudi, kaže on

BEOGRAD - Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da se predloženim izmenama Zakonom o radu čuvaju radnici, te da njegovo donošenje ne žele samo oni kojima je cilj da Srbija stane.

"Svima koji žele da Srbija stane neće odgovarati donošenje ovog zakona - onima koji bi da se ne desi ništa, da ne uradimo ništa i da sačuvamo zakon po kome je otpušteno 384.000 ljudi. Svima njima neće odgovorati da se ovaj zakon promeni, ali zakon će se svakako promeniti", rekao je Vulin.

Opozicija je uputila 200 amandmana na zakone o radu i PIO, a Vulin kaže da će se o njima raspravljati danas na vladi.Kako kaže izmenama zakona promeniće se položaj mnogih, ali se neće, tvrdi, promeniti položaj radnika na gore.

Iako je opozicija kritikovala da će se otpuštati trudnice i invalidi, Vulin poručuje da trudnice, porodilje i dojilje neće moći tek tako da se otpuste. "Trudnicu ćete moći da otpustite samo ako je uhvatite da krade.... Ne postoji drugi način da je otpustite i ne smete da je otpustite", rekao je Vulin dodajući da je izmenama zakona povećana zaštita za pojedine kategorije stanovništva.

Kaže i da Zakon o radu ne može da zapošljava ljude, već služi da se poslodavcu obezbedi da može dobro da posluje i da 1. januara zna šta su mu obaveze 31. decembra.

Na pitanje da li ga brine najavljeni generalni štrajk ako se donese Zakon o radu, Vulin kaže:"Najava generalnog štrajka nema veze sa Zakonom o radu.. a koje to radnike banaka i Koka-kole ćete da izvedete? Jedino što možete da uradite, da pokušate da uradite to je u javnom sektoru koji ima probleme i koji je stalno pod lupom javnosti", kazao je Vulin, navodeći da ne mislim da je to moguće, ali i da je loše pretiti ovakvim stvarima.Osvrnuo se i na ekonomske efekte Zakona o PIO i rekao da ćemo u narednih 10 godina imati 5,35 uštede Bruto društvenog prouizvoda, kao i sa nikome neće biti uskraćena prava.

Vulin: Štrajk nema nikakve veze sa Zakonom o radu

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Aleksandar Vulin izjavio je danas da generalni štrajk koji su za sutra najavili sindikati u Srbiji, nema nikakve veze sa izmenama i dopunama Zakona o radu koje su na dnevnom redu Skupštine Srbije. "Generalni štrajk nije posledica Zakona o radu, to zaista nema nikakve veze s generalnim štrajkom. Ko će u privatnoj firmi da sprovodi štrajk? Jedino možete da u javnom sektoru koji i inače ima velike probleme, sprovodite taj štrajk i sad ćete vi umesto da povratite poverenje u javni sektor, da ga izvodite na ulice", kazao je Vulin.

On je rekao da se time "ne samo prave rovovi", a, kada sindikat i poslodavci ne mogu da postignu dogovor, država to preuzima u svoje ruke. "Vi ćete ne samo da pravite rovove, već ćete iz države da izvlačite ljude koji obavljaju funkcije za građane da izvlačite da štrajkuju?", pitao je ministar za rad. Vulin je istakao da će se izmenjeni Zakon o radu svakako sprovesti, bez obzira na "sve koji hoće da Srbija stane, da se ne promeni ništa i da se sačuva zakon po kojem je otpušteno 384.000 ljudi". Po njegovim rečima, izmenama i dopunama Zakona o radu je proširena zastita posebnih kategorija zaposlenih, a predviđena je i zaštita dojilja.

(Tanjug/RTS)

(Beta/RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track