Ministarka Udovički: Srbija sistematično radi na uključivanju Roma
Foto: Fonet

Integracija

Ministarka Udovički: Srbija sistematično radi na uključivanju Roma

Društvo -
Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je uključivanje Roma problem koji treba što pre rešavati u celoj EU, kao i da je Srbija u potpunosti uključena u taj proces

BEOGRAD - Pitanje integracije Roma jedno je od najvažnijih socijalnih pitanja u kome je Srbija napravila ozbiljne korake, iako još ima prostora za napredak, naročito kada je reč o poboljšanju zdravstvene zaštite, rešavanju stambenog pitanja i završavanju školovanja, ocenjeno je danas na skupu posvećenom politikama uključivanja Roma i Romkinja.

Obraćajući se učesnicima skupa, potpredsednica vlade i ministarka državne uprave i lokalne samouprave Kori Udovički rekla je da je uključivanje Roma jedno od veoma važnih pitanja na putu ka Evropskoj uniji, u kojima Srbija može da se istakne.

"Kada se pogledaju rezultati analiza koje sprovode Ujedinjene nacije vidi se napredak u zdravstevnim aspektima, kao i kada je reč o uključivanju romske dece u osnovno obrazovanje", rekla je ministarka, dodajući da je i dalje problem što romska deca retko završavaju školovanje.

"Ne radi se samo o tome da je neko "ispao" iz društva i da treba da se uključi, već je reč o čitavom procesu transformacije odnosa saradnje", rekla je Udovički, podsećajući da u Evropi živi 12 miliona Roma, od čega u Srbiji oko 150.000 i da su oni svuda isključeni.

Ona je istakla da se Srbija aktivno uključila u Dekadu Roma i da sistematično radi na realizaciji okvira EU, kroz Strategiju za uključivanje Roma, dodajući da 56 jedinica lokalne samouprave u Srbiji imaju i svoj akcioni plan.

Šef delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da je uključivanje Roma problem koji treba što pre rešavati u celoj Evropskoj Uniji, kao i da je Srbija u potpunosti uključena u taj proces.

Lideri u Evropskoj uniji, državama članicama ali i u državama kandidatima za članstvo imaju odgovornost za uključivanje Roma, naročito kada je reč o pristupu zdravstvenoj zaštiti, školstvu, ostvarivanju građanskih prava, zapošljavanju, rešavanju stambenog pitanja..., rekao je Devenport.

"Srbija je postigla uspeh u upisivanju pravno nevidljvih lica u matične knjige, ali je potrebno doneti još neke propise kako bi se otklonile prepreke za utvrđivanje državljanstva. Takođe, potrebno je ojačati mrežu zdravstvenih medijatora, kao i pedagoških asistenata, poboljšati položaj Romkinja, i doneti potrebne propise u oblasti stanovanja", poručio je Devenport.

On je podsetio da je Evropska komisija 2011. godine donela Evropski okvir za strategije za uključivanje Roma, na osnovu kog su države članice donosile njihove akcione planove."U Finskoj je, na primer, broj romske dece u predškolskom obrazovanju porastao sa dva na 60 odsto, dok je Mađarskoj 79 odsto romske dece uključeno u predškolsko obrazovanje", naveo je Devenport i dodao da to još nije dovoljno, ali da je korak u dobrom smeru, kada je reč o integraciji romske populacije.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Vlade Srbije Suzana Paunović rekla je da od 2009. godine u matične knjige upisano 20.000 Roma što im omogućava i ostvarivanje drugih prava."Takođe 369 srednjoškolaca upisano je prošle školske godine, a zdravstveni medijatori obavili su čak 137.000 poseta, što je omogućilo pripadnicima romske populacije da po prvi put dobiju zdravstvenu zaštitu", rekla je Paunovićeva.

Prema njenim rečima, Knacelarija je pokrenula proces za donošenje novog dokumenta o uključivanju Roma, a da su na polaznim osnovama radili zajedno NVO, lokalne samouprave, resorna ministarstva i Vlada kako bi se stvorili temelji za novu, još bolju strategiju i jedan merljiv akcioni plan.Radionicu o politikama uključivanja Roma i Romkinja organizovale su Kancelarija za ljudska i manjinska prava i Tim za socijalno uključivanje i smanjenje siromaštva Vlade Srbije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track