Ministarstvo prosvete: Štrajkači će ostati bez plate!
Foto: Zorana Jevtic

Oglasili se

Ministarstvo prosvete: Štrajkači će ostati bez plate!

Društvo -
Umanjenu zaradu mogu da očekuju oni koji uopšte ne drže časove, ali i koji rade skraćeno

BEOGRAD - Prosvetni radnici koji štrajkuju mogli bi da ostanu bez dela zarade, rekao je pomoćnik ministra prosvete Zoran Kostić, povodom jučerašnjeg protesta četiri prosvetna sindikata i potpune obustave rada u 437 škola u Srbiji.- Umanjenu zaradu mogu da očekuju oni koji uopšte ne drže časove, ali i nastavnici koji rade skraćeno. Prosvetni radnici imaju pravo na štrajk, ali nemaju pravo na obustavu rada. Direktori škola su nadležni da vode evidenciju o onima koji protestuju, ali i da pokrenu disciplinski postupak protiv kolega koje uopšte ne rade - rekao je Kostić i dodao da će se, u slučaju nezakonite obustave rada, angažovati inspekcija rada, kao i prosvetna i finansijska inspekcija.

Prosvetni jadniciPredsednik granskog sindikata prosvete „Nezavisnost“ Tomislav Živanović kaže da im je plata ionako mizerna:- Prosveta je u katastrofalnom stanju, a prosvetni radnik nije radnik nego „prosvetni jadnik“. Naša zarada nije jednaka ni zaradi nekog prosjaka na Zelenom vencu. Nama su plate već decenijama ispod republičkog proseka, a opet nam prete smanjenjima.Više štrajkovaOsim ovog štrajka prosvetara, juče su zbog kontrola koje se sprovode u ugostiteljskim objektima pojedini ugostitelji u Srbiji zatvorili svoje lokale u periodu od 12 do 13 sati.

Ogorčeni prosvetariVERBIĆ JE NAJGORI MINISTAR!Bratislav Pavlović iz Sindikata obrazovanja Srbije kaže da je od svih dosadašnjih ministara prosvete najgori Srđan Verbić.- Mi razgovaramo sa onim Verbićem, koji nikad i nije bio za ministra prosvete. Od svih ministara koji su bili loši on je izgleda na prvom mestu. Dok se svi drugi ministri bore da u njihovim resorima nema smanjenja plata, nas je Verbić zaboravio - smatra Pavlović.

ČinjeniceOVO SU ZAHTEVI PROSVETARA- Da budu izuzeti od smanjenja plata- Da se donese zakon o platnim razredima- Da otpočnu pregovori o kolektivnom ugovoru- U školama koje su članice četiri najveća sindikata prosvete od juče su časovi skraćeni ili nema nastave

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track