Mladi fizičari osvojili četiri medalje i pohvalu
Foto: Fizika, Printskirn

Mladi fizičari osvojili četiri medalje i pohvalu

Društvo -
Petočlana ekipa đaka iz beogradske Matematičke gimnazije, XIII beogradske gimnazije i Prve kragujevačke gimnazije takmičala se u konkurenciji ukupno 383 učenika iz 85 zemalja

BEOGRAD - Mladi fizičari iz Srbije osvojili su jednu srebrnu medalju, tri bronzana odličja i jednu pohvalu na 45. Međunarodnoj fizičkoj Olimpijadi, održanoj u Kazahstanu. Petočlana ekipa đaka iz beogradske Matematičke gimnazije, XIII beogradske gimnazije i Prve kragujevačke gimnazije takmičala se u konkurenciji ukupno 383 učenika iz 85 zemalja.

Takmičenje je održano od 13. do 21. jula u Astani. Osvajač srebrne medalje je maturant Matematičke gimnazije Uroš Ristivojević, a bronzani su Mihailo Đorđević i Luka Bojović, takođe iz te gimnazije, kao i đak XIII beogradske gimnazije Jovan Jovanović. Đak Prve kragujevačke gimnazije Janko Šušteršič pohvaljen je za rezultate postignute na takmičenju. Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" talentovane fizičare danas su dočekali roditelji i novinari. Pored dobrog provoda i lepog druženja, zajednički utisak svih je da su zadaci bili veoma teški, a prema rečima stručnog vođe ekipe, profesora Fizičkog fakulteta u Beogradu Miće Mitrovića, ovogodišnji zadaci bili su najteži u istoriji ovog prestižnog međunarodnog takmičenja.

"Dobro su se pripremali i vredno radili, a uspeh su ostvarili zahvaljujući svom talentu i svojim profesorima", kazao je Mitrović i dodao da Društvo fizičara Srbije svake godine ima problem zbog nedostatka sredstava za odlazak na ovakve manifestacije, ali da je ovoga puta odlazak u Kazahstan pomogla Naftna industrija Srbije (NIS). Osvajač srebra Uroš Ristivojević je budući student Fizičkog fakulteta u Beogradu.

"Još ne znam da li svoju budućnost vezujem za Srbiju ili inostranstvo, to ću još da vidim za vreme fakulteta", kazao je Uroš. Osvajač bronze Luka Bojović primljen je na prestižni britanski univerzitet Kembridž, ali od novca zavisi da li će tamo i studirati. "Prikupljajm novac i pozivam sve koji mogu da pomognu. Državi smo se obratili, ali država za sada još nije pomogla. Našli su se neki dobri ljudi iz privatnog sektora, pa se nadam da ću, ipak, uspeti", optimističan je Luka. Učesnici Međunarodne fizičke olimpijade za odlazak u Kazahstan plasirali su se dobrim rezultatima na domaćim takmičenjima i učešćem u NIS-ovoj olimpijadi znanja. Naftna industrija Srbije je u okviru svog projekta "Energija znanja" podržala i njihov odlazak u Astanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track