MUP SRBIJE: Obezbedićemo Prajd, ukoliko ga bude
Foto: Fonet

Uprkos najavljenom štrajku

MUP SRBIJE: Obezbedićemo Prajd, ukoliko ga bude

Društvo -
Obezbedićemo minimalni proces rada, što je naša zakonska obaveza isto kao što nam je zakonska obaveza da se Parada ponosa održi, ukoliko Vlada tako odluči, izjavio je državni sekretar MUP Milosav Miličković

BEOGRAD, SARAJEVO - Ministarstvo unutrašnjih poslova će, uprkos najavljenom štrajku Nezavisnog sindikata policije (NSP), obezbediti održavanje šetnje tokom Parade ponosa, ukoliko Vlada donese odluku da se ta manifestacija održi.

"Obezbedićemo minimalni proces rada, što je naša zakonska obaveza isto kao što nam je zakonska obaveza da se Parada ponosa održi, ukoliko Vlada tako odluči", izjavio je danas državni sekretar MUP-a Milosav Miličković.On je rekao da će MUP sigurno obezbediti taj skup "onako kako rade ozbiljne države u savremenom i demokratskom društvu, kakvo je naše".

Miličković je istakao i da štrajk Nezavisnog policijskog sindikata neće uticati na ishod eventualnog održavanja Parade ponosa."Lično mislim da će Prajd biti održan, jer nema razloga da ga ne bude, ali odluku o tome donosi Vlada", rekao je on novinarima na Beogradskom sajmu.

NSP je najavio početak štrajka za 26. septembar, a organizatori Parade ponosa šetnju centralnim beogradskim ulicama 28. septembra.

Svilanović: Kod Parade ponosa ozbiljan je ulog u pitanju

U iščekivanju odluke o održavanju Parade ponosa, generalni sekretar Saveta za regionalnu saradnju Goran Svilanović kaže da bi lično bio razočaran ako ovog puta ne bi bilo Parade ponosa u Beogradu, jer smatra da bi time oni koji pokušavaju da spreče njeno održavanje ponovo poslali poruku da su jači od države.

Svilanović napominje da ni u slučaju parade promena stava Beograda ne treba da bude prouzrokovana željom da se udovolji Briselu, već saznanjem da takve promene čine bojim naše društvbo i državu. "Kada je reč o, kako se kod nas odomaćilo, 'paradi ponosa' (mislim da bi bolji bio slobodniji prevod - 'parada jednakosti'), mene najmanje brine kakva će poruka stići iz Brisela. Mnogo mi je važnije kako će izgledati ulice Beograda, da li se njima može slobodno proći i mirno zastupati ovaj ili onaj stav i opredeljenje", kaže Svilanović i naglašava da bi bio razočaran ako parade ne bi bilo.

On, kako kaže, smatra da se iza agresivnog protivljenja paradi unazad nekoliko godina u suštini krije ozbiljna politička borba za upravljanje zemljom, odnosno da oni koji pokušavaju da spreče paradu u stvari hoće da pokažu da su jači od države i da je u Srbiji moguće i dopušteno samo ono s čime se oni saglase.

"Ozbiljan je ulog. Održavanje parade daće odgovor na pitanje ko u stvari upravlja zemljom, neke nepoznate sive sile, ili vlada, odlučna da poštuje ustav svoje zemlje i pravo na jednakost svih građana", zaključio je Svilanović.On je, inače, kao dobar ocenio napredak Srbije u nacrtu godišnjeg Izveštaja Evropske Komisije, ne isključujući da u narednim danima stvari mogu da se promene i na bolje.

U tom dokumentu konstatovan je značajan ili umeren napredak u većini oblasti važnih za proces evropskih integracija, ali su ozbiljne kritike upućene zbog (ne)poštovanja ljudskih prava, a pre svega LGBT populacije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track