NA NEODREĐENO: Odložen proces za rehabilitaciju Draže Mihailovića
Foto: Draza Mihailovic, printskrin Jutjub

Novo ročište za dve meseca

NA NEODREĐENO: Odložen proces za rehabilitaciju Draže Mihailovića

Društvo -
Prethodni predsednik veća Aleksandar Ivanović izabran je za sudiju višeg suda, pa više nije u njegovoj nadležnosti da vodi ovaj postupak. Današnje ročište svejedno bi bilo odloženo zbog štrajka advokata

BEOGRAD - Nastavak procesa za rehabilitaciju komandanta Jugoslovenske kraljevske vojske u otadžbini Dragoljuba Draže Mihailovića ponovo je danas odložen u Višem sudu u Beogradu na neodređneo vreme zbog promene u sastavu sudskog veća. Novi predsednik sudskog veća sudija Aleksandar Trešnejv najavio je da će sledeće ročište biti zakazano u roku od dva meseca pisanim putem.

Prethodni predsednik veća Aleksandar Ivanović izabran je za sudiju višeg suda, pa više nije u njegovoj nadležnosti da vodi ovaj postupak. Današnje ročište svejedno bi bilo odloženo zbog štrajka advokata, jer je jedan od punomoćnika predlagača rehabilitacije advokat Zoran Živanović zamolio odlaganje.

Današnjem ročištu prisustvovao je i zamenik višeg javnog tužioca Zoran Đošić kome je sud u junu dozvolio da prati tok postuka u javnom interesu. Ovaj višegodišnji proces je u završnoj fazi, pa bi na narednom ročištu moglo da se očekuje zaključenje rasprave, a potom i odluka o zahtevu za rehabilitaciju Mihailovića.

Punomoćnik predlagača rehabilitacije Antić najavio je danas da će njegova završna reč trajati minimum dva sata. Zahtevom za rehabilitaciju se traži od suda da poništi presudu od 15. jula 1946. godine, kojom je Mihailović osuđen na smrt streljanjem, kao i vraćanje građanskih prava.

Rehabilitaciju je zatražio njegov unuk Vojislav Mihailović, a pridružili su mu se Srpska liberalna stranka, na čelu sa Kostom Čavoškim, Udruženje pripadnika Jugoslovenske vojske u otadžbini, Udruženje političkih zatvorenika i žrtava komunističkog režima, profesor međunarodnog prava Smilja Avramov i drugi.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track