NE MARE ZA DEKLARACIJU: Manje od trećine pročita šta u stvari kupuje
Foto: Rojters Ilustracija

Baš nas briga

NE MARE ZA DEKLARACIJU: Manje od trećine pročita šta u stvari kupuje

Društvo -
Deklaracija nam otkriva poreklo, namenu, sastav proizvoda i eventualne benefite za naše zdravlje, ukazuju stručnjaci

BEOGRAD - Oko 65 odsto potrošača u Srbiji ne ume da čita deklaracije, svega 22 odsto njih uvek čita deklaracije, dok ostali to rade povremeno ili nikada, pokazali su preliminarni rezultati istraživanja IHIS Nutricionizma i Asocijacije potrošača Srbije (APOS).

Istraživanjem o tome koliko potrošači razumeju deklaracije prehrambenih proizvoda bilo je obuhvaćeno 560 ispitanika, koji su popunili anketni list sa 15 pitanja postavljen na sajtu www.apos.org.rs, kao i anketiranjem slučajno odabranih potrošača.

"U zemji u kojoj su srčana oboljenja, gojaznost i alergije u konstantnom porastu, više je nego alarmantan podatak da samo devet odsto ispitanih građana uopšte čita sadržaj soli u proizvodu ili da tek 14 odsto zna da odgovori na pitanje koju količinu masti očekuje kada na ambalaži proizvoda pročita izjavu 'nizak sadržaj masti'", rekla je direktorka IHIS Nutricionizma i članica radne grupe za izradu Pravilnika o prehrambenim i zdravstvenim izjavama Danica Zarić.

Deklaracija nam otkriva poreklo, namenu, sastav proizvoda i eventualne benefite za naše zdravlje, ukazuju stručnjaci."Razumevanjem deklaracije pravimo bolje i zdravije izbore hrane. Nadamo se da će konačni rezultati ovoga istraživanja podići svest društva o značaju edukacije potrošača kao i o važnosti da proizvođači kupcima jasno i detaljno objasne uticaj koji pojedine namirnice imaju na zdravlje ljudi", rekla je Zarić, a navodi se u saopštenju.

Brine i podatak da je 10 odsto ispitanika odgovorilo potvrdno na pitanje da li su alergični na neki sastojak hrane, ali da pri kupovini namirnica samo osam odsto čita alergenske informacije, a tek šest odsto uopšte zna kako se alergeni pravilno pokazuju u spisku sastojaka.

Većina anketiranih, njih čak 82 odsto, ne obraća pažnju na količinu pojedinih sastojaka u proizvodu.Istraživanje se nastavlja do polovine oktobra kada će detalji biti predstavljeni na trećem međunarodnom savetovanju "Hrana, ishrana & zdravlje III", koje se 17. oktobra održava u Belgradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja