Nebojša Stefanović: Dobavljači su se ugrađivali u Tijanine milione
Foto: Marina Lopičić

Ministar policije potvrdio pisanje Kurira

Nebojša Stefanović: Dobavljači su se ugrađivali u Tijanine milione

Društvo -
Dobit od 15.000 do 95.000 evra ostvarilo više firmi prilikom kupovine aparata od novca iz fonda umrle devojčice, a koji su namenjeni Institutu za majku i dete

BEOGRAD - Dan pošto smo objavili da su se dobavljači medicinske opreme koju su Ognjanovići donirali Institutu za majku i dete ugradili čak 350.000 evra, ministar policije Nebojša Stefanović potvrdio nam je ova saznanja.- Policija je izvršila sve provere u preduzećima koja su naznačena u ugovorima o donaciji kao dobavljači medicinske opreme. Utvrđeno je da su maloprodajna preduzeća samo iskorišćena kao posrednici, jer su robu nabavila i isporučila preduzeća koja se bave veleprodajom - objasnio je ministar Stefanović za Kurir.Uskoro kraj istrage

Na naše pitanje da li je tačno da su se pri nabavci donirane robe ugradili čak 350.000 evra, rekao je:- Tačno je! Više preduzeća u cenu je uračunalo dobit od 15.000 evra do čak 95.000 evra. Inače, policija je istragom došla do novih saznanja u slučaju Ognjanovići, koja javnosti do sada nisu bila poznata. Sva saznanja do kojih smo došli će, po okončanju, biti prezentovana građanima - istakao je ministar Stefanović.Kako Kurir saznaje od izvora bliskog istrazi, najveći kolač za sebe je uzela firma „Gorenje GTI“, koja je za nabavku medicinske opreme uzela 95.500 evra, i to u dva navrata. Prvo za posredovanje u nabavci samih aparata, a kasnije i za obuku medicinskog osoblja koje će na njima raditi.- Druga firma koja se na ovaj način okoristila je kompanija „MD Imidžing“, koja se prilikom nabavke ugradila 76.000 evra, dok je preduzeće „Mark medikal“ ovako zaradilo 35.000 evra - navodi Kurirov sagovornik blizak istrazi.Miloš Leković, direktor firme „Gorenje GTI“, kaže da na ovom poslu nisu zaradili 95.000 evra, ali da ne zna napamet koliko je koštala njihova usluga.Regularna ponuda- Marža je bila oko 20 odsto, a mi nismo nabavili samo šest „Filipsovih“ aparata, nego je bilo i drugih troškova - obuka osoblja, treninzi, nadgradnja angio-sale, softver za angio-aparat, nadgradnja ultrazvučnog aparata... Ne mogu da vam kažem koja je firma bila posrednik jer je to stvar diskrecije - rekao je on i naglasio da je „Gorenje GTI“ dalo ponudu, koja je regularno izabrana.Iz druge dve kompanije nam nisu odgovorili na prosleđena pitanja, a ista situacija je bila i s Nebojšom i Jelenom Ognjanović.

Bez komentara... Roditelji preminule devojčice
Bez komentara... Roditelji preminule devojčice

Dr Vladislav VukomanovićINSTITUT NISU INTERESOVALI POSREDNICIV. d. zamenika direktora Instituta za majku i dete „Dr Veran Čupić“ Vladislav Vukomanović pojasnio je da je problem nastao jer članovi porodice Ognjanović kao fizička lica nisu mogli da dobiju fiskalni račun od firmi koja se bave veleprodajom.- To je, po rečima, Ognjanovića bio problem od početka. Zbog toga su morali da imaju posrednike preko kojih bi se obavila kupovina medicinskih aparata i izdali računi. Institut se nije bavio pitanjem ko su posrednici, jer to izlazi iz naših institucionalnih okvira. Mi smo dobili aparate, iz računa otpremnice smo videli vrednost, a ona je u ovom slučaju bila realna - rekao je dr Vukomanović i naglasio da se nada da ni Institut a ni porodica Ognjanović nemaju veze s tim.

Graver MitićPOLICIJA NAM JE PREGLEDALA FAKTURE!Aleksandar Mitić, graver koji je uradio 76 pločica s imenima donatora koje će stajati na medicinskim aparatima, objasnio je da je za tu narudžbinu dobio 169.800 dinara:- Bila nam je i policija koja je pregledala fakture. Od firme „Alveta“ dobio sam narudžbinu za Ognjanoviće. Izgravirao sam 75 pločica u vrednosti od 2.200 dinara po komadu, i jednu veću, koja je bila komplikovanija za izradu zbog obimne posvete i srca. Ona je koštala 4.800 dinara. Nebojša Ognjanović je došao po njih, a „Alveta“ je radila doradu sa specijalnim lakovima. Koliko je to koštalo, stvarno ne znam.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track