BATUT: Nema opasnosti od oboljevanja od listerije
Foto: Zorana Jeftić

Epidemiolog

BATUT: Nema opasnosti od oboljevanja od listerije

Društvo -
Sve vrste hrane mogu da budu izvor zaraze, a kod zdravih osoba listerija ne može tako da se razvije kao kod starije populacije koja je podložnija, rekla je Grbić.

BEOGRAD - Nema bojazni da bi u Srbiji moglo da dođe do masovnijeg oboljevanja usled listerije, a starija populacija, osobe koje su imale teža oboljenja, deca i trudnice trebalo bi da obrate pažnju na način konzumiranja hrane koja može biti izvor zaraze, izjavila je danas epidemiolog Bojana Grbić iz Instituta za javno zdravlje Srbije "Batut".

Ona je rekla da se listerija prenosi na čoveka isključivo konzumiranjem hrane koja je kontaminirana bakterijom, a da je ona prisutna u vodi, zemljištu, a vrlo cesto i kod životinja.

"Sve vrste hrane mogu da budu izvor zaraze, a kod zdravih osoba listerija ne može tako da se razvije kao kod starije populacije koja je podložnija", rekla je Grbić.

U Srbiji se, kako je rekla, godišnje registruju sporadični slučajevi oboljevanja.

Ona je navela da su klasicni simptomi za zarazu listerijom visoka temperatura, ukočen vrat, a teži simptomi mogu biti bolovi u misisićima, što ukazuje na tešku kliničku formu i tada bi trebalo zatražiti pomoć lekara.

Potencijalni prenosnici listerije mogli bi da se nađu u mesu, mesnim prerađevinama, nepasterizovanom mleku, sirovoj ribi, nekim sirevima...

Govoreći o virusu Zapadnog Nila, Grbić je rekla da stepen oboljevanja zavisi i od klimatskih uslova, a da trenutni uslovi u Srbiji ne pogoduju razvoju tog oboljenja.

Prošle godine registrovano je 303 obolelih, a ove godine postoji samo dva laboratorijski potvrđena slučaja i tri koja se vode kao verovatna.

Kako je kazala Grbić, mogu se očekivati sporadični slučajevi ali ne i epidemijske razmere.

(RTS)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track